Nyitókép: SITA

 

A liberális SaS parlamenti képviselői változtatnának az ebédjegyek kifizetésének módján. A Munkatörvénykönyvhöz benyújtott módosításuk értelmében az ebédjegyeket nem előre, a hónap elején, hanem a hónap végén, a ledolgozott időszak után biztosítaná a munkáltató.

 

Egyben elutasítják a kritikát, miszerint a munkavállalónak így az első hónapban nem lenne miből étkeznie. Indoklásuk szerint a friss pályakezdő is az első fizetését csak az első, ledolgozott hónap után kapja meg, nem pedig előre. Mégsincs szó arról, hogy kerek egy hónapon keresztül nem lenne miből élnie a munkavállalónak. Ugyanezt az elvet szeretnék alkalmazni az ebédjegyeknél is.

 

 hirdetes_300x300  

Egyrészt állításuk szerint csökkenne a könyvelési, adminisztrációs teher a munkáltatók számára, az ebédjegy-kifizetési rendszer ugyanis elég bonyolult, másrészt csökkentenék a visszaélések lehetőségét is. Hiszen vannak esetek, amikor a munkavállaló első nap megkapja az ebédjegyeket, másnap pedig már meg sem jelenik a munkahelyén.

 

Az ebédjegyek afféle önkéntes hozzájárulás a munkáltatók részéről alkalmazottaik béréhez. További benefit, munkavállalói előny. Az ebédjegyek ára, bár bevételt jelent a munkavállalónak, nem jelenik meg a bérköltségben sem. Az SaS szerint ez is ködösíti a valódi bérköltségét az alkalmazottnak.

 

A módosítás indoklása szerint az új rendszer nem szünteti meg az ebédjegyek rendszerét, senkitől sem veszi el a jogot arra, hogy ebédidő alatt meleg ételt fogyaszthasson.

 

„Az egyetlen változtatás a törvényben az, hogy utólag, és nem előre kerülne kifizetésre. A valós, ledolgozott napok alapján”

 

– magyarázták az SaS képviselői.

 

Az említett törvénymódosítást a január 30-án kezdődő parlamenti ülésen tárgyalhatja a parlament. Amennyiben a törvényhozás elfogadja a változtatást, annak érvényessége 2024. június 1-vel lép érvénybe. Tekintettel a parlamenti viszonyokra, a koalíció és az ellenzék közti feszült viszonyra, az SaS törvénymódosítási javaslata várhatóan nem szerez parlamenti többséget.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!