Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A liberális Hospodárske Noviny gazdasági lap értesülései szerint nagy változások mennek végbe a pozsonyi Slovnaft finomító termelésében. A hír szerint az uniós orosz olajembargó miatt fel kell gyorsítania a leválást az urali nehézolajról, amely még mindig az inputanyagok 70 százalékát adja. Ennek érdekébe hat különböző helyről vásárol a finomító kőolajat.

 

Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy az orosz olajra kivetett embargó tiltja az orosz olajból készített üzemanyag exportját. Ez bizonyos esetben (például a magyar MOL esetében) nem okozott különösebb fennakadást, mert jórészt belföldre termel. A Slovnaft viszont kibocsátásának két harmadát külföldön értékesíti, ezért az embargó súlyosan érinti. Olyan súlyosan, hogy ha nem hosszabbították volna meg az embargó alóli kivételt tavaly év végén, akkor a finomító termelése a fenntartható üzemszint alá csökkent volna.

 

Egy ideje lehetett már arról hallani, hogy közel-keleti olajkeveréket próbál adaptálni a Slovnaft, amit a horvát Omisalj kikötő termináljain majd a horvát és magyar vezetékeken keresztül importálna.

 

 hirdetes_300x300  

Itt azonban a szűk keresztmetszet nem csak az olaj más összetétele, hanem a szállítás ára és maximális kapacitása. A horvát olajvezeték áteresztőképessége korlátozott, ráadásul az horvát állam fokozatosan emeli a tranzitdíjat – kihasználva a brüsszeli döntések miatt kialakult helyzetet.

 

Az olaj összetétele pedig eltér az urali nehézolajtól, ami miatt 200-300 millió eurós beruházásokat kell eszközölni a pozsonyi finomító rendszerén.

 

A Slovnaft legfontosabb exportpiacai Németország, Csehország, Ausztria és Lengyelország.

 

A HN értesülései szerint jelenleg már nem csak Közel-Keletről érkező olajjal próbálkozik a finomító, hanem importál kurdisztáni, Kaspi-tengeri, azeri, líbiai, ománi és amerikai kőolajat is. 

 

Ezek már a múlt évben elkezdtek beáramolni a finomító rendszerébe.

 

Érdemes kiemelni, hogy az orosz energiahordozók helyettesítésénél rendszeresen jól jár az amerikai gazdaság. Az amerikai LNG tömegével talál piacot Európában az orosz-ukrán háború kitörése óta. Szlovákia épp most áll át az orosz nukleáris fűtőelemekről az amerikai gyártmányú (de orosz uránból készülő) fűtőelemekre, amiért az amerikai nagykövetség már évek óta lobbizott. És most a Slovnaft is kénytelen átállni az orosz olajról, többek között amerikai, vagy az USA-hoz kötődő országok olajára.

 

Az sem mellékes, hogy minimum az ománi olajjal lesznek még gondok. A Közel-Keleten a gázai háború kezd regionális konfliktussá fajulni, és jelenleg felfüggesztették a kereskedelmi hajózást a Vörös-tengeren keresztül.

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!