Nyitókép forrása: camva.com

 

Szlovákia Ukrajnával és Moldovával együtt csatlakozott az úgynevezett vertikális gázfolyosó kezdeményezéshez, amelyet Magyarország, Bulgária és Románia azért hozott létre, hogy lehetővé tegyék a földgáz szállítását minden irányba a közép-kelet-európai országok között. A kezdeményezéshez korábban, 2016-ban Görögország is csatlakozott.

 

„A vertikális gázfolyosó most csatlakozik a transzbalkáni vezetékhez, és lehetővé teszi, hogy a gáz eljusson Görögországból Moldovába és az ukrán föld alatt gáztárolókba”

 

jelentette ki a moldovai energiaminiszter.

 

A transzbalkáni gázvezeték orosz gázt visz a Balkánra Ukrajnán, Románián és Moldován keresztül. Jelenleg azonban alacsony kapacitáson működik ez a korridor, mert az orosz Gazprom 2020-ban Törökország irányába terelte a szállítások nagyobbik részét a TurkStream vezetékbe.

 hirdetes_300x300  

 

A görög DESFA gázvállalat pénteken bejelentette, hogy Szlovákia, Ukrajna és Moldávia gázvezetékeinek üzemeltetői memorandumot írtak alá görög, magyar, bolgár és román kollégáikkal arról, hogy támogatni fogják a vertikális gázfolyosók bővítését célzó projekteket.

 

Az ukránok azt remélik, hogy a csatlakozzásal évi 7 milliárd köbméterrel több gázt tudnak értékesíteni Közép-Európában.

 

Körkép.sk, ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!