Nyitókép: SITA

 

Németország bruttó hazai összterméke (GDP) 0,3 százalékkal csökkent a tavalyi esztendő negyedik negyedévben az előző három hónaphoz képest, közölte ma a Szövetségi Statisztikai Hivatal. A gazdaság teljesítményének visszaesése megfelel az elemzői várakozásoknak. A statisztikusok azt is közölték, hogy 2023 utolsó negyedévében a GDP éves összevetésben 0,2 százalékos volt az árral és naptárral átszámított adatok szerint.

 

„A német gazdaság az első három negyedévben inkább stagnált, 2023 negyedik negyedévében pedig a gazdasági teljesítmény visszaesett” – közölte a statisztikai hivatal. A frissített adatok szerint az első negyedévben negyedéves összevetésben 0,1 százalékkal nőtt a GDP, míg a második és harmadik negyedévben stagnált a növekedés. A tavalyi utolsó negyedévében a statisztikusok szerint az előző három hónaphoz képest jelentősen visszaestek az ingatlanberuházások.

 

 hirdetes_300x300  

A harmadik negyedéves adatok revíziója alapján Európa legnagyobb gazdasága egyelőre elkerülte az úgynevezett technikai recessziót. Ezt általában a gazdasági visszaesés két egymást követő negyedéveként határozzák meg.

 

Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot fenyegeti leginkább a német gazdasági lassulás

 

Elemzők szerint Németország most a technikai recesszió felé tart. Az Ifo Gazdasági Intézet ma bejelentette, hogy a GDP 0,2 százalékos csökkenésére számít az idei első negyedévben. Timo Wollmershäuser, az Ifo Intézet vezető prognosztikai szakértője elmondta, hogy a cégek minden ágazatban a megrendelések visszaesésétől szenvednek.

 

Európa egyes országainak gazdasági teljesítménye negyedéves összehasonlításban:

 

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.