Nyitókép forrása: canva.com

 

Széttöredezik a globális olajpiac a vörös-tengeri válság miatt – derül ki a Bloomberg cikkéből. A húti lázadók által végrehajtott, kereskedelmi hajókat célzó támadások miatt a legtöbb energiaipari és kereskedelmi szállítás a Szuezi-csatorna helyett irányt változtatott, és vagy el sem indul a kikötőkből, vagy Afrika megkerülésével 15-20 napos kitérőre kényszerül. A vörös-tengeri helyzet egekbe lökte a kereskedelmi biztosítások díját (tízszeres a szorzó) és a konténerszállítás díját (5-szörös a szorzó). Az olajpiac már elkezdett úgy reagálni az új helyzetre, és a vevők inkább a biztonságosabb, földrajzilag közelebb lévő eladókat részesítik előnyben.

 

A legutóbbi adatok szerint a Szuezi-csatornán áthaladó teherszállítás forgalma a harmadával esett vissza, ami az Atlanti-óceánra tolta át a tankerforgalom súlypontját.

 

A Bloomberg közlése szerint az iraki, baszrahi kőolaj iránti kereslet nagy mértékben visszaesett Európában, és inkább a drágább, de kiszámíthatóbb szállítással rendelkező északi-tengeri és guayanai kőolajat részesítik előnyben. Ázsiában az Abu-Dzabi-i Burba típusú kőolaj iránti kereslet ugrott meg, míg a Kazahsztánból Ázsiába menő olajforgalom nagymértékben visszaesett. Ez utóbbi körülmény egy kiszélesedő konfliktustól való félelem egyértelmű jele.

 

 hirdetes_300x300  

Az USA-ból Ázsiába irányuló olajkereskedelem decemberhez képest a harmadával esett vissza.

 

Különösen Indiának és Dél-Koreának rossz hír ez, mert nem tudja kellőképp diverzifikálni (több lábra állítani) olajellátását.

 

A globalistáknak is van okuk aggódni, a helyzet ugyanis a logisztikailag kevésbé igényes szállítások és a lokális piacok javára hajtja a vizet, pontosabban a kőolajat. Mindez addig így lesz, míg a Vörös-tengeren uralkodó helyzet nem javul.

 

Az Irán által támogatott húti lázadók támadásaira és az egyik Irán-barát milícia által elkövetett, amerikai katonák életébe kerülő dróntámadásra válaszul az USA két hullámban hajtott végre átfogó válaszcsapást a Közel-Keleten, Irán által támogatott militáns csoportok állásai, raktárai és parancsnoki központjai ellen. Mondanunk sem kell, ettől még a feszültség nem fog csökkenni, épp ellenkezőleg, így egyelőre befelé haladunk a válságba, nem fordítva.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!