Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Egy friss elemzés adatai azt mutatják, hogy a megélhetési válság ellenére havi 75 euróval nőtt az átlag szlovák családok vásárlóereje. Méghozzá annak az intézkedésnek köszönhetően, ami miatt a liberálisok anno megbuktatták a Heger-kabinetet.

 

A liberális sajtó és pártok által élesen kritizált, gyermekenként 200 euró értékű támogatás megtette a maga hatását, és ennek az intézkedésnek köszönhetően az átlagos családoknak sikerült mérsékelniük az inflációs sokkot. Ez volt a híres/hírhedt családtámogatási csomag, amit Igor Matovič (Slovensko) verekedett át a kormányon és a parlamenten, és amelynek elkaszálásáért a liberális SaS az utolsó pillanatig harcolt.

 

A mostani adatok lényegében Matovičnak adnak igazat, és igazolják, hogy az intézkedés segített a családok helyzetén. Emékeztetőül, a családtámogatási csomagot Zuzana Čaputová államfő is megvétózta az SaS kérésére, és az akkor (2022-ben) még parlamenten kívüli PS sem támogatta.

 

 hirdetes_300x300  

Az intézkedés hatékonyságáról pedig épp a Költségvetési Felelősség Tanácsa tett közzé elemzést. Eszerint

 

a 2022. és 2023. évben tomboló infláció ugyan meredeken növelte a családok kiadásait, ugyanakkor a munkából származó jövedelem, a nyugdíj- és szociális támogatások is növekedtek, maga a családtámogatási csomag pedig 75 euróval növelt a családok vásárlóerejét. Igaz, azt is hozzáteszik, hogy bizonyos esetek között igen nagy különbségek lehetnek.

 

Tegyük hozzá, hogy az elemzés sajtóban közölt leírásában „átlagos családok” alatt étlagos háztartásokat kell érteni.

 

Az elemzés szerint az inflációs sokkal a következő hatások állnak közvetlen összefüggésben, amelyek azonban csak átmeneti jellegűek:

  • a vártnál nagyobb ütemben emelkedő bérek az inflációs sokkhatás (2022) előtt;
  • a szociális támogatások és nyugdíjak valorizációja a várt valorizáció felett;
  • az inflációra adott kormányzati válaszok támogatási intézkedések formájában, mint a veszélyeztetett helyzetben lévők és gyermekes családok támogatása, a 14. nyugdíj 2022-ben, a nyugdíjak rendkívüli valorizációja 2023 júliusában, és a nyugdíjasok egyszeri támogatása 2023 decemberében.

 

A tartós inflációval kapcsolatos hatások között szerepelnek:

  • a várt bérnövekedés mértéke még az inflációs sokk előtt,
  • a szociális juttatások és nyugdíjak kiigazítása még a infláció előtt,
  • és az inflációs sokk nélkül foganatosított kormányzati intézkedések, konkrétan itt a gyermekek után járó adóbónusz és családi pótlék növelésére kell gondolni.

 

„Elemzésünk eredményei arra utalnak, hogy két év távlatában az emelkedő árak negatív hatását több mint kiegyenlítették az intézkedések a családok rendelkezésre álló jövedelme alapján. Úgy becsüljük, hogy egy átlagos szlovákiai család vásárlóereje két év alatt 10 százalékkal, azaz 75 euróval emelkedett havonta.”

 

állapítja meg a Költségvetési Felelősség Tanácsa. Azt is leszögezik, hogy ha az állam nem tett volna semmit, és elmulasztja bevezetni az intézkedéseket, akkor a családok havi kiadásai két év után 250 euróval emelkedtek volna. 

 

Ugyanakkor az energiaárak állami kompenzációja csak mérsékelte, nem egyenlítette ki az energiaárak emelkedését, vagyis a havi kiadások két év után 24 százalékkal emelkedtek meg (+174 euró költség).

 

A Költségvetési Felelősség Tanácsa szerint azonban vannak „családok”, amelyeknek vásárlóereje az átlagtól eltérően csökkent. Azt írják: „szinte minden esetben gyermektelen vagy egytagú háztartásokról van szó”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!