Nyitókép: Jakub Plíhal/zpravy.aktualne.cz

 

Martin Dvořák, Csehország európai ügyekért felelős minisztere szerint Prága jelentős lépéseket tesz, hogy az ország csatlakozzon az eurózónához. Az események felgyorsulása az euróügyi biztos menesztésének köszönhető.

 

Húsz éves uniós tagsága ellenére Csehország következetesen megtartotta nemzeti valutáját, a cseh koronát, de a jelenleg regnáló kormány változtatna ezen, és belépne az euróövezetbe. Petr Pavel cseh elnök felszólította a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az euró bevezetéséhez, az ötpárti kormánykoalícióból pedig négy pártra biztosan számíthat a küldetésben, ugyanis az ötből csak egy, az ODS szkeptikus a közös valutával szemben.

 

A koalíción belül vitát generált Dvořák korábbi döntése, hogy koalíciós partnerei előzetes jóváhagyása nélkül Petr Zahradník közgazdászt nevezte ki az euró „megbízottjává”, és küldte volna tárgyalásokra. Petr Fiala cseh kormányfő válaszul rendkívüli koalíciós ülést hívott össze keddre, ennek eredménye Petr Zahradník visszahívása volt, és magának a posztnak a megszüntetése.

 hirdetes_300x300  

 

A kormány most arra készül, hogy elemzést készít Csehország esetleges csatlakozásáról az európai árfolyam-mechanizmus (ERM II) rendszerébe, ami a közös EU-valuta bevezetésének előfeltétele. Dvořák azzal együtt látja sikeresnek a lépéseket, hogy a küldötti pozíciót visszavonták, ugyanis az euró témája napirendre került. Úgy véli, hogy Zahradník kinevezése és visszahívása olyan elmozdulást hozott az eurókérdésben, ami egyébként nem történt volna meg.

 

„Az volt a célunk, hogy a kormány megállapodjon az euró bevezetésének kérdésében valamilyen következő lépésről, és ez sikerült is.”

 

– közölte az Euractivval. Jelen állás szerint ez év októberéig el kell készíteni a Cseh Köztársaság ERM II-be való esetleges csatlakozásának elemzését, így Dvořák szerint a cseh kormány végre konkrét határidőkkel néz szembe. A miniszter szerint egyelőre nem világos, hogy Csehország mikor vezetheti be az eurót, a döntés ugyanis a jövőbeli kormányokon múlik. A jelenlegi kormány mandátuma 2025-ben jár le, a döntést pedig több tényező is befolyásolja, köztük a cseh társadalom hangulata, amely jelenleg ellenzi az uniós közös valuta bevezetését. Dvořák szerint ezen érdemes lenne változtatni, és leszögezte: „Számomra nagy öröm lenne, ha Csehország 2028-ra csatlakozna az eurózónához.”

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.