Nyitókép forrása: euobserver

 

A Ukrajinszka Pravda gazdasági kiadása bennfentes információkra hivatkozva azt közölte, hogy a magyar OTP Bank érdeklődik a 2023-ban államosított ukrán Sens Bank megvétele iránt.

 

Az államosított bank privatizációjának tervét néhány héttel ezelőtt jelentették be az ukránok. A lehetséges vevők között a Pravda szerint ott van az OTP is, amely most is jelen van az ukrán piacon.

 

Az OTP ukrán leányvállalata nem kommentálta az értesülést.

 

 hirdetes_300x300  

Az OTP és a Sens Bank esetleges összeolvadásával Ukrajna negyedik legnagyobb bankja jönne létre a Proivatbank, az Oschadbank és az Ukreximbank után.

 

A Pravda azonban azt is megjegyzi, hogy a magyar akvizíció esetében gondot jelenthet, hogy az OTP Oroszországban is jelen van, ami miatt az ukrán hatóságok fel is tették a terroristaállamot támogató cégek feketelistájára a magyar bankot. A dolog ennyire nem egyszerű: eredetileg csak akkor tehették volna fel a listára az OTP-t, ha az közvetlenül az orosz hadiiparban vagy a háborús tevékenységben lenne érintett, ám erről nincs szó. Az ukránok kicsit megerőszakolva a szabályokat arra hivatkoztak, hogy orosz katonák is rendelkeznek folyószámlával az OTP-nél.

 

Magyarország az OTP listázása miatt blokkolta az Ukrajnát fegyverrel támogató országok kifizetésére szolgáló úgynevezett Európai Békekeret legutóbbi, félmilliárdos kifizetését.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!