Nyitókép forrása: canva.com

 

Az év végén lejár az oroszok és ukránok között gáztranzit szerződése, és az ukránok kitartanak amellett, hogy a szerződést nem fogják meghosszabbítani. Ezzel kapcsolatban most Brüsszel érdekes nyilatkozatot tett közzé. Kadri Simson energetikai uniós biztos kijelentette, hogy nincs szükség az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitjára, mert más, alternatív források is rendelkezésre állnak az érintett országoknak.

 

„Nem érdekel minket a gáztranzit háromoldalú meghosszabbítása Oroszországgal, amely idén jár le.”

 

mondta Simson az Európai Parlament bizottsági ülésén. Szerinte az ukrán tranzittól közvetlenül függő országok, mint Szlovákia, Ausztria és Olaszország más forrásokból is elég gázt tudnak importálni, hogy szavatolják energiaellátásukat. Kadri persze semmit sem mondott az alternatívák áráról. 

 

Pedig a szakértők is azzal számolnak, hogy az ukrán gáztranzit leállásával emelkedni fog a molekula ára. Kadri nyilatkozatából az is hiányzik, hogy nemrég az USA jelezte, hogy visszavon több kitermelési engedélyt is a palagázra, márpedig az USA már az európai gázigény ötödéért felel – köszönhetően Brüsszel szankciós politikájának. Mindennek tetejébe a közel-keleti válság miatt az LNG-szállítmányok folyamatossága is veszélybe került. Ha a konfliktus kiterjedt regionális háborúvá fajul, a világ legnagyobb LNG ellátója, Katar szállítmányai teljesen kiesnek a piacról – Európában a gáz ára pedig az egekbe szökik.

 hirdetes_810x300  

 

A korábbi hírek szerint felmerült a lehetősége, hogy az EU egyes tagállamai létrehoznának egy konzorciumot, ami az orosz-ukrán határon vásárolna orosz gázt, így Ukrajna nem Oroszországtól, hanem Európától kapná a tranzitdíjat. Úgy fest, hogy az elképzelés komoly ellenállásba ütközik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!