Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

 

Jelentősen visszaesett az ukrán gabonaszállítások volumene az európai gazdák tiltakozóakcióinak köszönhetően, ezért Kijev alternatív útvonalakat keres Európa szívébe. A Bloomberg amerikai hírügynökség közlése szerint ismét napirenden van, hogy Ukrajna a Dunát használná gabonája szállítására.

 

A Bloomberg szerint a legnagyobb problémát az ukránoknak a lengyel gazdák jelentik, akik lezárták a kulcsfontosságú útvonalakat nyugati irányba a lengyel-ukrán határnál.

 

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter a hétvégén a sajtónak arról beszélt, hogy Kijev azt tervezte, hogy mostanra minden akadályt elhárít a gabonaexportőrök elől. Majd kibökte, hogy a gabona konténeres szállításában látják a megoldást, a Dunán keresztül, mivel Románia kiszámíthatóbb partner, mint Lengyelország. 

 

 hirdetes_300x300  

Az ukrán infrastrukturális minisztérium már a hónap elején jelezte, hogy üzembe állították a második nagy teherbírású SLG uszályt. Elvileg az ukrán Izmail kikötőből eljuthatnak a román Constanca kikötőig, onnan pedig felhajózva a Dunán egészen Németországig szállíthatják a rakományukat.

 

Bár pár hete az ukránok még azt állították, hogy a gabonadömping elleni vádak nem helytállóak, mert Ukrajnának sikerült áttörni az oroszok tengeri blokádját (ez technikailag nem igaz, csak az oroszok nem tudják és nem győzik az összes hajót átvizsgálni), most a Bloomberg azt közölte, hogy az jelentősen visszaesett az ukrán export – 35,8 milliárd dolláros értékre, ami 48 százalékkal kisebb összeg, mint a háború előtti 2021-es évben realizált export.

 

Még érzékletesebb, hogy Európa irányába a lengyel határon keresztük a tiltakozások előtt havi 1,3 millió tonnányi ukrán áru jutott az EU-ba (zömében gabona és fémtermékek), de mióta a gazdák és fuvarozók blokád alá vették a határátkelőket, a mennyiség 300 ezerre esett vissza.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.