Nyitókép forrása: SITA/AP

 

Nem csak erkölcsi de jogi szempontból is megkérdőjelezhető módszerekkel próbálja kikezdeni a Dell amerikai technológiai vállalat a Technolgies Unions Slovakia (TUS) nevű szakszervezetet, amelynek tíz vezetőjéből négyet egyszerűen elbocsátott átszervezésre hivatkozva. Ám közben három szabályt is megsértettek.

 

Daniel Andráško szakszervezeti elnököt ugyanis háromszoros jogvédelem oltalmazta (volna) az elbocsátástól. Egyrészt, egy szakszervezeti vezető elbocsátására a szlovákiai törvények szerint magának TUS-nak is rá kellene bólintania. De mivel Andráško az Európai Foglalkoztatási Tanács tagjai is, ennek a testületnek a jóváhagyását is kérnie kellett volna az amerikai Dellnek.

 

De mindennek tetejébe, a szakszervezeti elnök egészségkárosult is, így elbocsátásához külön engedély kellett volna az munkaügyi hivataltól. A háromszoros védelem ellenére a Dell Technologies megszabadult a szakszervezeti vezetőtől.

 

 hirdetes_300x300  

A vállalat nyilatkozatban közölte, hogy továbbra is betartja a szlovákiai törvényeket, de általánosan fogalmaz és egyértelműen kerülni akarja a konkrét esetek megemlítését. A jogorvoslat kétséges.

 

A vitába azóta belépett a munkaügyi minisztérium is. Először Branislav Ondruš (HLAS) munkaügyi államtitkár figyelmeztette a Dellt, hogy „arrogáns magatartásának” következményei lesznek.

 

„A Dell vállalat kiváló példája annak, hogy egyes külföldi befektetők Szlovákiát banánköztársaságként kezelik”

 

mondta, azzal, hogy hivatalos levélben figyelmeztette a Dellt, hogy amit tesznek, az sérti a szlovák jogszabályokat. Nem sokkal később maga Erik Tomáš (szintén HLAS) miniszter is beszállt a vitába, aki „elfogadhatatlannak nevezte a Dell eljárását, és utasította a munkaügyi felügyeletet, hogy vizsgálja ki a történéseket.

 

Kiemeljük, hogy ugyan felháborító, de sajnos nem szokatlanok az ilyen szakszervezetek elleni támadások Szlovákiában sem a nagyvállalatok részéről. A cél teljesen nyíltan az munkások érdekérvényesítésének korlátozása vagy ellehetetlenítése. Csak néhány példa az elmúlt évekből: 

 

  • 2010-ben a rimaszombati Yura vállalat szakszervezeti vezetőjét törvényileg megkérdőjelezhető módon távolították el,
  • 2019-ben a KIA autógyár a szakszervet teljes vezetését elbocsátotta,
  • 2022-2023-ban az Agrárkifizető Ügynökség szakszervezete élt át hasonló támadást, pedig egy állami intézményről van szó,
  • és az Arriva Bratislava 2023-ban szintén elbocsátással tette el az útból a céges szakszervezet elnökét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!