Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Az Európai Unió meghosszabbítja az ukrán termékek vám- és kvótamentességét, méghozzá 2025 júniusáig. Az intézkedés az európai gazdák arculcsapásával ér fel, tekintettel arra, hogy az agrárium hónapok óta tiltakozik az olcsó, rossz minőségű és uniós szabályok feltételeinek nem megfelelő ukrán gabona beengedése ellen. Kozmetikai változásokra ugyanakkor sor került.

 

Az Európai Bizottság januári javaslatának megfelelően a „legérzékenyebbnek” tartott mezőgazdasági termékek esetében úgynevezett „védelmi korlátot” vezet be. Ez azt jelenti, hogy ha az adott termék importjának volumene túlmegy egy bizonyos határon, akkor újra vámot vetnek ki rá.

 

Eddig a csirkehús, a tojás és a cukor tartozott a védelmi korlát intézkedése alá, most a sort kibővítik a zabbal, kukoricával, darával és mézzel.

 

 hirdetes_300x300  

A Bizottság úgy döntött, hogy monitorozni fogja az ukrán búza importjának állását is, ami az egyik legnagyobb kárt okozza az európai piacon.

 

Az Európai Parlament javaslatára a Bizottság a vám bevezetésének ügyében a jövőben nem 21, hanem már 14 napon belül reagálni fog a védelmi mechanizmusok érvényesítése érdekében.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!