Nyitókép forrása: Atlantic Council

 

A kassai vasmű eladása akár meg is hiúsulhat az amerikai belpolitikai versengés miatt – írja a Štandard szlovák konzervatív hírportál. A lap szerint, bár az amerikai U.S.Steel és a japán Nippon Steel már megállapodott az adásvételről, a Biden-adminisztráció most beavatkozott, méghozzá szemlátomást belpolitikai okokból.

 

A kassai vasmű pennsylvaniai anyacége múlt év decemberében közölte hivatalosan is, hogy japán konkurensével nyélbe ütött egy megállapodást, ami alapján a Nippon 14,1 milliárd dollár értékben bevásárolja magát a U.S.Steelbe a kassai vasmű megvásárlása keretében. A részvényeket a japánok messze a piaci ár felett (55 dollárért a 40 dolláros aktuális árfolyam helyett) vásárolták (volna) meg. A bejelentésre a pennsylvaniai vállalat részvényárfolyama kilőtt és 50 dollárig emelkedett.

 

A nyolcezer embernek munkát adó kassai vasmű szakszervezetei a kezdeti aggodalmak után is inkább a pozitívumokkal kezdtek el foglalkozni. A japánok megjelenése új beruházásokkal és fejlesztésekkel kecsegtettek.

 

 hirdetes_300x300  

Aztán a múlt szerdán a Financial Times bennfentes információkra hivatkozva azt közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem ért egyet az akvizícióval. Csütörtökön jött is a Fehér Ház hivatalos bejelentése, amelynek lényege, hogy a U.S.Steelnek kizárólag amerikai vállalatnak kell maradnia.

 

A bejelentésnek katasztrofális következményei voltak. Az amerikai acélvállalat részvényárfolyama meredek zuhanásba kezdett, és 18 százalékos csökkenést ért el, visszaesve az akvizíció bejelentését megelőző szintre.

 

Az amerikai acélipari szakszervezeti szövetség, a United Steelworkers kijelentette, hogy ha az amerikai vállalatba beengedik a külföldi konkurenciát, „akkor az USA sebezhetővé válik saját acéligényének és kritikus infrastruktúrájának biztosítása terén”.

 

A Financial Times azonban más összefüggésekre is rávilágított. A Fehér Ház álláspontja, amely akár meg is akadályozhatja az adásvételt (az ügyletet jelenleg az amerikai Külföldi Beruházások Bizottsága vizsgálja), valószínűleg az amerikai elnökválasztásra vezethető vissza.

 

Pennsylvania ugyanis az úgynevezett csatatér államok közé tartozik, ahol a republikánus és demokrata elnökjelöltek versenye szinte mindig igen kis különbséggel dőlt csak el. Ráadásul Pennsylvania kulcsfontosságú állam, amely 20 elektorral rendelkezik. 2020-ban Joe Biden regnáló amerikai elnök győzelme csak azután vált egyértelművé, hogy ebben az államban is győzelmet aratott.

 

Biden most olyan narratívát épít fel, amellyel azt üzeni, hogy az acélmunkások hátát védi a külföldi beruházókkal szemben. Szüksége is van rá, tekintettel, hogy Biden népszerűsége mélyvölgyben van.

 

A Fehér Ház reakciója azonban valójában reakció Donald Trump republikánus elnökjelölt múlt heti kijelentésére, aki Pennsylvaniában kampánybeszédében kijelentette, hogy ha másodszor is megválasszák az Egyesült Államok elnökének, megakadályozza az amerikai acélüzemek eladását. Trump konkrétan példálózott az U.S.Steel esetével:

 

„Megmentettük az acélipart, erre most a U.S.Steelt megvásárolnák a japánok”

 

mondta.

 

A Nippon Steel azzal érvel, hogy az akvizíció valójában növelné az amerikai acél versenyképességét a globális piacon a nagy rivális kínai acéllal szemben. A U.S.Steel azonban hallgatott, így abszolút benne van a pakliban, hogy a már aláírt megállapodás az amerikai elnökválasztási kampány miatt kivérzik, mielőtt megszáradna rajta a tinta.

 

Mindez rendkívül rossz hír a kassai vasmű számára. Az energiaválság egyébként is megtépázta az ágazatot, amely a legenergiaigényesebbek egyike Szlovákiában és Európában. A kassai üzemnek már jó ideje modernizációra lenne szüksége. Elsősorban a régi kemencék cseréjét kellene végrehajtani, ami legalább másfél milliárd euróba kerül.

 

Jelenleg az üzem 300-300 millió eurót vár az Újjáépítési Alapból és a Fejlesztési Alapból. Ez azonban csak a kiadások 40 százalékát fedik ki. Ráadásul, ahogy telik az idő, úgy válik egyre teljesíthetetlenebbé az Újjáépítési Alap karbonsemlegességi feltétele a vasmű számára, ami azt jelenti, hogy az egyik 300 millió eurós tétel elveszhet.

 

Tomáš Taraba (SNS) környezetvédelmi miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette, megtalálja a módját, hogy a kassai vasmű számára a 600 millió eurónyi forrás rendelkezésre álljon, akár úgy, hogy más támogatási kereteket mozgósít az ügy érdekében.

 

Taraba azt is hangoztatta, hogy az amerikai U.S.Steel még egyetlen karbonsemleges eljárást nem hajtott végre, míg a Nippon Steel ezen a téren több tapasztalattal rendelkezik.

 

Körkép.sk, Štandard.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!