Nyitókép: SITA

 

Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtök délelőtt Brüsszelben a Nukleáris Energia Csúcstalálkozón (NES) azt mondta, Szlovákia új, 1200 megawatt teljesítményű atomerőmű építését tervezi.

 

A nukleáris csúcstalálkozót a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és a Belga Királyság szervezte, és legalább 20 nemzeti vezető, 37 politikai delegáció és az atomenergia terület képviselői vettek részt rajta. A közös cél az volt, hogy az EU pénzügyi részvétele mellett fokozzák az atomenergia újjáélesztésére irányuló politikai nyomást Európában, és hangsúlyozzák az atomenergia pótolhatatlan szerepét a fosszilis tüzelőanyagok kivonásában.

 

 hirdetes_300x300  

Fico miniszterelnök beszédében felidézte, hogy 2007-ben az Európai Bizottság és az EU bírálta kormányát a mochovcei atomerőmű két reaktorának befejezéséről szóló döntés miatt, most pedig az EU az atomenergia újraélesztésének szükségességéről beszél. .

 

„Úgy gondolom, hogy ez a csúcs bizonyítja, hogy az EU és szervei képesek változtatni álláspontjukon, nem csak az atomenergia területén”

 

– mondta a kormányfő.

 

A csúcstalálkozó résztvevőinek elmondta, hogy Szlovákiában kulcsszerepet játszik az atomenergia, és az ország e téren Franciaországhoz hasonlítható.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia új, 1200 megawatt teljesítményű atomerőmű építését tervezi, és ehhez a világ minden tájáról hív szakembereket. Hozzátette: Szlovákiának van tapasztalata új atomerőművek építésében, valamint a régi típusú reaktorok leszerelésében.

 

A küldöttségek – köztük Kína, India és az USA – arról is beszéltek, hogy az atomenergia pótolhatatlan jelentősége van a lakossági fogyasztás és az ipar számára elegendő enerigaforrás biztosításában.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!