Nagy volt az érdeklődés, vásárlási kedv az augusztusi Csilizközi Őstermelői Piacon. Csordultig megteltek a kosarak.

 

 

Volt minden, mi szemnek-szájnak ingere, kiegészítve a használati cikkek áradatával. Az ember dísztárgyakat, zöldséget – gyümölcsöt, font árut, savanyúságokat, édességeket, de még ékszereket is látott. Ez utóbbiak egyik készítője a pályaválasztásra készülő Kasznár Palika a Körkép.sk-nak örömmel mutatta új, továbbálmodott standját továbbálmodta. Rengeteg szép karkötőt készített az utóbbi időben is.

 

 hirdetes_300x300  

 

Nagy sikernek örvendtek az ekecsi fodrásznő színes hajtfonatai. A merész vállalkozók kedvükre választhattak színeket, melyekkel a fonatot ékesítve látványos frizurák készült, ami akár egy hetet is kibír.

 

 

A nagymegyeri Csallóközi ízek standnál ízletes húskészítmények, disznótoros ételek és füstöltáru voltak. Az árusok nemcsak megkóstoltatott mindent, de még jószóval is tartotta az embert.

 

„Ide mit adhatok?” – kérdezte.

 

„Ugyanazt, amit előbb vásároltak.” – felelte a soron következő.

 

„Adja vissza, legyen szíves. Hallotta, ugyanazt kérik.” – szólt nevetve az árus.

 

Egy férfi arról érdeklődött, a pástétom milyen? Érkezett a válasz: „Megkóstolja és fogja tudni.”

 

 

Miután  ketten befejezték a vásárlást, a hölgy odaadta párjának a táskákat. „Na, a rabszolgatársadalom itt kezdődik, kihasználjak az embert – így működik a feudalizmus.” – szólt oda mosolyogva a pult mögül az árus. „A néniknek odaadom, és mindjárt adják is tovább” – folytatta.

 

 

A látogatók „Frissítőt, üdítőtőt, levendulás limonádét!” – kínálatra lettek figyelmesek. Emellett mézet is árusítottak. „Ez kimondottan briósra jó, ahol kiadja az ízét”– fogalmazott a készítő. A vásárló az egyik karakteresebb méz iránt is érdeklődött, ami akác- és virágméz volt.

 

 

A Burning Angel készítőinek standja is megtalálható volt a piacon. A paradicsomos alapból készült mexikói stílusú szalsza-szószokat az enyhén csípőstől egészen a tüzetesebb íz jellemzi. A készítők a Körkép.sk-nak elmondták, hogy Varga Gábor és társa termesztik a paradicsomot, a chiliket, sőt, a fűszerek javarészét is. A készítmények tartósítószer-mentesek. Egyediségnek számított a kaktuszos ízesítés. A számtalan díjazásban részesült szalszák egyre nagyobb teret hódítanak a Felvidéken is. A készítők elmondták, hogy a paradicsomdzsem második lett a világversenyen, az Intro nevet viselő New Yorkban ezüst minősítést kapott, egy chiliszószuk 2017-ben pedig világbajnok lett. Ezen kívül chilliolajokat is készítenek.

 

 

„Általánosságban mindenhez használják őket. Én kávéba, anyum sütibe rakja” – fogalmazott az egyik árus a készítményeik alkalmazási módjáról érdeklődő kérdésünkre. Elmondta, hogy akár a pörkölthöz dinsztelt hagyma alá is tesz egy kanalat a szószból, vagy húst is pácol velük, s a paradicsomdzsemmel pedig palacsintát is fogyasztanak.

 

 

Továbblépkedve Dia sütiszigetére bukkantunk, ahol többek között lepények, pogácsák voltak. Mint kiderült, azokat az előadóművészként, kézművesként és kozmetikusként is közismert Dósa Diana készíti.

 

 

Az augusztus 24-i piacról mindenki elégedetten, jóllakottan távozott. Sokan a hangulata, mások a vásárolgatás miatt töltik ott rendszeresen a szombatot.

 

Képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.