Már a nem is oly távoli múltban élő elődeink is tudták, hogy igazi íze az otthon sütött kenyérnek és süteménynek, a házi szalonnának, sajtnak, kolbásznak, a bornak és pálinkának, igazi szépsége a kézzel készített csuhébabáknak, az üvegből, gyöngyökből, szép kövecskékből készített ékszereknek, házilag öntött gyertyáknak, fonott kosaraknak, az otthon festett húsvéti tojásnak, karácsonyfa díszeknek stb. van.

 

 

Gyermekkori emlékként maradt meg bennem, hogy valamikor a múlt század hetvenes éveiben lakott a szomszédságunkban egy merészebb vállalkozó, aki tudta, hogyan készítsen házi kenyeret és azt árusítsa is. Tehette ezt mindaddig, amíg valamely illetékes észre nem vette, hogy sorok állnak a kapuja előtt, hogy hozzájussanak a kemencéből frissen kivett, messzire illatozó kenyérhez, míg a környékbeli üzletek polcain ott maradt a pékségből szállított kenyér. A vállalkozásnak ezzel rövid idő múltán vége is lett.

 hirdetes_810x300  

 

 

Az 1989-es változásokat követően jó pár évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a regionális termékek helyett kapjanak közgondolkodásunkban.  Ez alól nem volt kivétel, az e tekintetben is jelentős hagyományokkal rendelkező Nógrád sem. A termékek fel-fel tűntek ugyan a különböző vásárokon, rendezvényeken, de  úgy igazán csak a közelmúltban kapták meg azt a rangot, amit megérdemelnek. A Nógrádi Regionális Termék csak a közelmúltban került a köztudatba, rangot adva azoknak, akik vállalták, hogy minőségi terméket fognak készíteni.

 

 

Csak dicsérni lehet a kezdeményezést, hogy az arra érdemes regionális termékek készítői egy vásárral egybekötött bemutató keretében vegyék át az elismerést. Ez évben 22 minőségi termék és készítője igényelte a cím megszerzését, s ebből 20 meg is kapta azt.

 

 

A teljesség igénye nélkül a most címet kapott termékek között van kerámia, nógrádi hímzés, csipke, díszített mézeskalács, fából készült ékszerek, házilag készített sajtok, gyümölcslevek és befőttek, csiszolt üvegek, méz és mézbe töltött diószemek, gyertyák, rétesek, gombócok, házi kalácsok, pogácsák, hústermékek is.

 

 

A címet igazoló okiratokat Alexandra Pivková, Losonc város polgármester-asszonya adta át az érdekelteknek. Ezzel a Nógrádi Regionális termékek száma 65-re emelkedett.

 

 

A nagyfokú érdeklődést elnézve – a losonci Városi piaccsarnok belső tere nagyon szűknek bizonyult –  a szervezők joggal reménykedhetnek abban, hogy a regionális termékek vására a jövőben is vonzani fogja a látogatókat. Henrieta Čemanová, a Losonci városi hivatal regionális fejlesztési osztályának referense elmondta, hogy az őszi és tavaszi időszakban tervezik ezeket megrendezni.

 

 

A regionális termékek az idei Nógrádi vásáron is külön „utcát” kaptak, ami ugyancsak jó ötletnek bizonyult.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!