Nyitókép: weekendnotes.com

 

A jeles nap Jean G. Noverre, az 1727. április 29-én napvilágot látott francia balett-táncos nevéhez fűződik. Az emléknapot 1982-ben tartották először.

 

Kép: keepincalendar.com

 

A balett-táncos megújította az egyetemes táncművészetet, így a Nemzetközi Színházi Intézet 1981-ben Madridban megrendezett közgyűlésén kezdeményezte a jeles nap ünneplését. Céljuk ezzel e tevékenység közismerté tétele volt az emberek körében, s egyúttal szerették volna, hogy az ország vezetése a közoktatásban is figyelmet szenteljen a táncnak. Legyen szó általános iskolai vagy akár egyetemi oktatásról.

 

 hirdetes_300x300  

Az óvodai nevelésbe már részben bevezették a tánc oktatását, de az nagyon kevés. Emelett ugyan az általános-, a közép iskolában és az egyetemeken egyaránt oktatnak különféle táncokat, de mindössze nem kötelező szakkörök formájában. Közötudott, hogy a tánc a kultúra része, mégse kap akkora teret, mint érdemelne. Az UNESCO tagszervezete – Nemzetközi Táncbizottság –  a világ összes táncának ünneplését felügyeli évente.

 

Kép: thenewsdeck.com

 

E napon koronaválság nélküli időkben világszerte különféle szervezetek és kezdeményezések népszerűsítik e művészeti ágat, hiszen a tánc minden nemzet számára értéket képvisel és rengeteg település nevének öregbítéséhez is hozzájárul.

 

Kép: karpatalja.ma

 

A táncművészet világnapján évről évre számtalan rendezvényt tartanak. Ez alkalomból normál körülmények között a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége egy gálaest keretében adja át a szakmai díjait. Színházakban e napon táncos előadásokat mutatnak be.

 

 

A világnap alkalmából idén a koronavírus-járványra való tekintettel szervezetek, közösségek számos felhívás, emlékeztető megosztásával tartják a jeles napot. Székesfehérvár például egy videót-vágott össze:

 

 

Laky Erzsébet

Források: jelesnapok.oszk.hu/funzine.hu/port.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!