A főzésre készülők hamar berendezkedtek a „kinti konyhában”. Előkerültek az alapanyagok, felhevítették az olajat, a zsírt, s használatra kész konyhai eszközök kerültek az asztalokra. Rövid idő alatt megkezdődött a lelkes főzőcskézés.

 

 

A szakácsok között vidám hangulat uralkodott. Olykor-olykor egy-egy lélekerősítőt is legördítettek, de a munka egy percre sem állt meg. A Csamadok jókai alapszervezetének képviselői még házi lángost is sütöttek. Csak úgy terjengtek a jobbnál jobb illatok a helyi sportpályán.

 

 hirdetes_300x300  

 

„Várjon csak, egy hamisítatlan házi képviselőfánk nélkül nem mehet tovább!” – szólt az egyik idős csapattag azzal, hogy a kóstolás ajánlott. „Jöjjön, egyen, kóstolja meg” – kínálta örömmel a főztjüket az egyik remek futólábakkal rendelkező nézelődőnek.

 

 

Miközben a főzőcskézés zajlott, a futók már bejárták a kijelölt távot. Kiš Gábor településvezető is kivette a részét az elvégzendő feladatokból, hiszen a szervezésben is helyt áll, sőt, mikrofont ragadva műsort vezetett, s egyúttal a futókat is biztatta kitartásra, elsőkézből gratulálva nekik. „Ez az, megcsináltuk az 5 km-t, szuper!” – hallatszott, amint az egyik futó beért a célba.

 

 

„A mai napon két rendezvényt szerveztünk, az egyik a Jóka futása, a másik a Jókai Gasztrofeszt” – ismertette a rendezvény összetételét Kiš Gábor polgármester.

 

 

Mint kiderült, Jóka futására immár második éve került sor, a gasztrofesztre pedig első alkalommal.

 

 

„Mi úgy tartjuk, hogy mindenekelőtt össze kell tartani közösségünket. A célközönség elsősorban a jókaiak, de minden érdeklődőt szeretettel várunk. Családiasan vesszük az egészet. Örülünk, hogy kijönnek a jókaiak, de annak is, hogy más településekről is vannak látogatóink, futóink” – fogalmazott a településvezető.

 

 

A rendezvény visszahangját illetően a polgármester elmondta, hogy az mindig nagyon kivaló, és a gyerekek is vidáman vesznek részt rajta.

 

 

„Idén, a tavalyihoz hasonlóan, több, mint 50 futónk volt, sőt, a gyermekekből közel 70” – mondta elégedetten. A távokat illetően a gyermekeknek 100 m, 400 m és 800 m , míg a felnőtteknek 3 és 5 km volt kijelölve.

 

 

Az augusztus 29-i főzőversenyre tizenegy főzőcsapat nevezett be, akik saját választásuk szerint főztek különféle ételeket. „Főleg olyanok készültek, amik az adott csapat környékére jellemzőek” – zárta. Bizony, volt is választék: többek között bikatöke-gulyástól kezdve, háromszínű gulyáson, chilli con carnen keresztül egészen az asztaliteniszmódra-gulyásig.

 

 

A jelenlévők süteményeket, rétest és pogácsát is fogyaszthattak. Láthatóan mindenki jól érezte magát, a résztvevők nehezen tudtak választani a finomságok közül, de szerencsére senki sem maradt éhen. Magyarok, szlovákok együtt mozogtak, szórakoztak Jókán augusztus utolsó szombatján.

 

További képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.