Nyitókép:  allpeers.com

 

Az új év első vasárnapján Zsóka János tornai káplánt kértük fel arra, hogy lélekerősítő ünnepi gondolatokat osszon meg a Körkép.sk olvasóival. 

 

A káplán közösségi oldalán vasárnaponként szentmise-közvetítés is látható.

 

 hirdetes_300x300  

 

Isten felénk hajló jóságát, szeretetét ünnepeljük a karácsonyi időszak további napjaiban is. Ezen túl elkezdtük a 2021-es esztendőnket is, amikor kérjük a jó Isten bőséges áldását életünkre, családunkra, összes kapcsolatunkra. Felemelő érzés tudni, hogy a világmindenség Teremtője eggyé vált velünk, gyarló emberekkel, és feltárta, kinyilatkoztatta magát a kis Jézus által. Talán senki sem gondolta volna, még az angyalok sem, hogy a Jó Isten ilyen formában fogja magát megmutatni előttünk.

 

 

A világvallások tekintetében fontos azt megjegyeznünk, hogy csupán a kereszténység az egyetlen, amelyben hisszük, valljuk és tudjuk, hogy a Teremtő azonosul a teremtményével, hogy kimutassa végtelen szeretetét és gondoskodását. Isten az, aki kezdeményez, Ő az, Aki kapcsolatba lép velünk, hogy áthidalja a szakadékot, amelyet a bűn okozott közte és köztünk. Abban a betlehemi barlangban, annak szegényes, és igénytelen részeiben a Mindenható Atya megmutatta Önmagát a világnak egy apró, csöpp, szeretnivaló, gyönge gyermek képében.

 

 

A betlehemi kis Jézus mosolyában Isten mosolyog az emberiségre: Rád és rám ugyanúgy. Tudja, hogy mivel küszködsz, milyen félelmeid, milyen aggodalmaid vannak. Tudja, hogy sokszor elesel életed folyamán, hogy számtalanszor hozol olyan döntéseket, amelyeket később megbánsz. Tudja, hogy vannak hibáid, tökéletlenségeid, hogy néha, vagy talán sokszor nem tudod elfogadni saját magadat. Mégis SZERET!!! Ebben foglalható össze Isten tökéletessége, LÉNYEGE: SZERET TÉGED FELTÉTELEKTŐL MENTESEN.

 

 

Azt mondják, az az igazi barát, aki tudja, milyen vagy, és így is szeret. Isten a legőszintébb és legigazibb barátunk. Már akkor ismert Téged/engem, mikor kigondolta a világot. Tudta, hogy az időnek egy adott pontján meg fogsz születni az Ő és szüleid szeretete által. Nemcsak akkor mutatta meg magát a betlehemi éjjel sötétjében, hanem ma is ugyanezt teszi, ha más formában is.

 

 

Egy részvénytársaság átriuma legalább olyan díszes volt, mint egy katedrális, csodálatos díszítésekkel. A társaság birtokában volt a fél világ és ez meg is látszott rajta. A részvénytársaság elnöke 5 perccel előbb érkezett a hivatalba. Nagy nap előtt álltak, a társaság fél tucat bankkal és hét nagy nemzetközi vállalattal bővült, amit a délelőtt folyamán akartak bejelenteni.

 

Az elnök hízott az örömtől, hiszen minden az ő érdeme volt. Vasércnél is keményebb tekintettel, amelytől a tisztviselők hada rettegett, végig pásztázta az előcsarnokot, és az egyik sarokban észrevett egy cipőpucoló padot. A fekete tulajdonos unott arccal várta a vendégeket és a fényesítő rongyok között turkált, mintha a cipőkrémes kezét akarta volna letörölni.

 

Zsóka János két kötete.

 

Éppen a kopott cipőkefékkel bajlódott, mikor az elnök feléje közeledett és felült a padra, hogy 650 dolláros cipőjét megtisztítassa, noha ilyesmit soha nem szokott csinálni, de most ráért. Az öreg néger nagy gyakorlattal dolgozott. Pár perc múlva a cipője szebben ragyogott, mint új korában. Az elnök unottan nyomott a cipőpucoló kezébe egy dollárt, és a fekete ember szemében furcsa csillogást vett észre. Mélyreható tekintet volt. Ezután vicces dolog vette kezdetét: a kifényesített cipő, mint egy rakéta elragadta magával a férfit. Főhősünknek futása egy furcsa maraton volt.

 

Az 59.utcánál egy koldus gyermek előtt állt meg, aki annyira meghatotta Őt, hogy pénztárcája teljes tartalmát ölébe tette. Néhány óra múlva kiborult és lélekben nagyon zavart lett. Egészen másnak érezte magát, mintha egy kőburok omlott le volna róla, amely eddig fogva tartotta. Estefelé a csodás cipők bevitték őt egy templomba, ahol gyermekkora óta nem járt. A templomban, a félhomályban csak egy kis piros fény világított.

 

Visszagondolt arra a fényre, amit reggel a cipőpucoló szemében látott. Olyan boldognak érezte magát, mint még soha, és pillanatok alatt mindent megértett. Ezután a csodálatos cipők visszanyerték eredeti feladatukat. Belépett részvénytársasága előcsarnokába. Mintha semmi sem történt volna, megkérdezte a portást: „Hová lett az a fekete cipőtisztító?” „Mi nem láttunk itt semmilyen fekete cipőpucolót!” Sejtette. Különben ki is gondolt volna arra, hogy Manhattanban az Isten egy néger cipőpucoló alakjában jelenik meg?

 

Kedves Testvéreim! Valahogy így működik a Gondviselés mindannyiunk életében. Amikor megérint bennünket Mennyei Atyánk, az mély hatást gyakorol ránk. Képletesen szólva „nem fog hagyni” minket nyugodni, hanem elindít egy olyan közös útra, amelyet talán elhagytunk, vagy amelyet nem is ismertünk eddig. Kizökkent minket a komfort zónánkból, és egy közös kalandra hív meg.

 

Egy olyan expedíció ez, amely tele van meglepetésekkel, kihívásokkal. Isten nem csak szeret, hanem hisz is bennünk. Mindazt, amit mi másokkal és másokért teszünk, azt Vele és Neki is tesszük. Ő soha nem képes minket cserben hagyni, hátat fordítani, vagy lemondani rólunk. Vágyakozik arra, hogy érintett emberekként, az Ő gyermekeiként tovább ajándékozzuk Őt magát minden felebarátunknak.

 

Adja meg számunkra a mi Mennyei Édesatyánk azt az örömet, amely képessé tesz bennünket arra, hogy kilépjünk önmagunkból, amely nem lankad a világ és életünk viszontagságai közepette sem. Azt a hitet, amely felülmúlja kételyeinket, azt a reményt, amely szárnyakat ad, és azt a szeretetet, amely értelmet ad minden napunknak.

 

Zsóka János tornai káplán

Fotók: Zsóka János

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.