Nyitókép: Laky Erzsébet

 

A szeretet ünnepe utáni tizenkettedik napon, január 6-án tartjuk Vízkereszt ünnepét, Háromszentkirályok napját. ami Krisztus egész világ színe előtt való megnyilatkozásáról szól. Gáspár, Menyhért, Boldizsár hódolata, ajándékaik Jézus előtti alázatot szimbolizálják.

 

A keresztények ezen a napon általában megszenteltetik házaikat, amire idén a tomboló koronajárvány miatt nincs lehetőség. Molnár Tamás atya, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora, egyházjogász, a Pozsonyi Főegyházmegye helyettes bírósági helynöke tippjei azonban a jelenlegi helyzetben is lehetőséget adnak erre. Javaslatai:

 

1. Szenteljük meg otthonainkat imával

 hirdetes_300x300  

 

Amennyiben van rá lehetőségünk, akár a családtagjainkkal együtt közös imával – a Szent Családhoz, otthon tartott szenteltvízzel hintsük meg a lakást. Csatlakozzunk be online formában közvetített szentmisébe, litánia-imádkozásba.

 

2. Töltsünk együtt minőségi időt és így szenteljük meg otthonainkat

 

Figyeljünk egymásra, beszélgessünk, idézzük fel közös emlékeinket.  Szórakozzunk közösen, társasjátékozzunk, hallgassunk együtt családtagjaink által felolvasott történeteket, melyek lehetnek akár hittanosak is.

 

Kép: havannacsoport.hu

 

3. Az otthonok Isten igéjével való megszentelése

 

Válasszunk egy részt a Szentírásból, s olvassuk fel. Gyermekekkel olvassunk képes bibliát, vagy közösen szervezzünk olyan programokat, amik összeköthetőek a Szentírással, pl. bibliaverseny, vagy más családokkal onlone.

 

4. Jótettekkel szenteljük meg otthonainkat

 

Jótettekkel is megszentelhetjük otthonainkat. Ezt jelentheti az egymásnak való kedveskedés, családtagok számára meglepetés készítése, vagy ún. jótett-terv közös felvállalása is.

 

Kép: tanulasforradalma.hu

 

5. Kiengesztelődéssel megszentelt otthonok

 

Tamás atya szerint a bocsánatkérés, vagy annak elfogadása is hozzájárulhat az otthonok megszenteléséhez: családtagok között, vagy azon kívül, a Mindenhatótól való bocsánatkérés lelkiismeretvizsgálat során (lehetőség szerint gyónás során is). Emellett sose feledkezzünk el a jó Istennek megköszönni mindazt, amit értünk tesz.

 

Foglaljuk imáinkba a lelkiatyákat, sekrestyéseket, ministránsokat, akik az évek során megszentelték otthonainkat. Gondoljunk szeretettel és imában templomi közösségünkre. Segítsük Urunk megjelentetését minél több szívben január 6-án: hívjuk fel embertársainkat, imádkozzunk velük, küldjünk szentírási részletet üzenetben.

 

Kép: mariaut.sk

 

A karácsonyi ünnepkör ezzel a nappal véget ér.  Szóljon ez a nap arról, hogy amennyire csak lehet, lélekben is felkészülünk a 2021-es évre, amely a koronajárvány miatt továbbra is megvisel mindannyiunkat.

 

Laky Erzsébet

Forrás: Körkép.sk/pozsonyikatolikusok.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.