Nyitókép: Laky Erzsébet

 

A faluban virágillat terjeng. Szorgos kezek rendezkednek a tökéletesség erdekében. Jeles napot ülnek meg a vásárútiak. 

 

Nagy a sürgölődés a csallóközi településen. Most hétvégén tartják a templombúcsút, hiszen a vásárúti római katolikus templom Páduai Szent Antal tiszteletére lett felszentelve 1672-ben.

 

 hirdetes_810x300  

 

A falu központjában a szórakozáshoz kellő előkészületek már lezajlottak. Az izgalmas körhinták a megfelelő óvintézkedések előkészítése után már várják az érdeklődőket. Én leginkább a hullámvasutat és a „hajóban” ringató ördögmalomot kedveltem.

 

A hullámvasútban nőverémmel szerettem a legjobban ülni. A színpes körhinták a kicsiket is csábítják, voltak, akik már péntek óta várják a hintázást. Egy édesapa elmondta, hogy kisfia már azt is eldöntötte, hogy milyen sorrendben szeretne hintázni.”Csak legyen, aki fizetni bírja!” – fogalmazott a vásárúti fiatalember.

 

 

Az otthonok pompás „öltözékre” váltottak. Az asszonyok sütnek-főznek. Bár manapság egyre gyakoribb, hogy a család előre megrendelt éttermi menüsorral kedveskedik vendégeinek. A süteményekkel sincs ez másképp, a vásárútiak egy része úgy rendeli, míg mások maguk sütögetnek.

 

 

A kapubejárókat és a házak előtti kis részeket mindenki már szombaton rendbe rakta. Volt, aki jó csallóközi módra, kapufestésre is szánt időt.

 

 

Manapság ugyan már változóban van a búcsú faluhelyen is, de azért fontos, hogy a hagyományokat, szokásokat, az ilyenkor rendezett kisebb-nagyobb családi, baráti összejöveteleket továbbra is megtartsuk.

 

 

Nem feledkezhetünk el arról sem, hogy ilyenkor a templomlátogatás, istentiszteleten való részvétel is fontos lelki megnyugvást jelent. Még akkor is, ha az aktív hívők száma itt is visszaesőben van.

 

 

Vásárúton lépten-nyomon érezhető az ünnepi hangulat. A község tele van csodaszép virágdíszítésekkel, a községbe látogatók pedig a Vásárút Község Önkormányzata által biztosított könyvkuckót is kihasználhatják.

 

Fókuszban az olvasás öröme és a mozgás fontossága – Új kültéri ötletek Vásárúton (Interjú)

 

A község fő útján átkelők lassú haladásra számíthatnak, hiszen a vásárosok is ezen a soron árusítanak.

 

 

Pihentető vasárnapot, jó szórakozást kívánunk mindenkinek, használjuk ki a búcsú hangulatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.