Nyitókép: Nagymad község

 

A farsang mozgó ünnepeink egyike, és a világi jeles napok közé sorolandó.

 

 

Az emberek ilyenkor szórakozva űzik ki a telet a mindennapjaikból. A farsang a vigadozás, mulatozás, vidámkodás időszaka is. A koronavírus miatt ugyan a megszokottól eltérő módon kerítenek sort az ünneplésre, mégis nagyon szerethető napok ezek. Legfőképpen azoknak, akik szeretnek mulatni.

 hirdetes_300x300  

 

Gusztusos fánkok készültek.

 

„Megváltozott körülöttünk az élet, vele mi is. Azt gondoltam, a magunk módján, kicsit megváltoztatott taktikával, a szabályoknak és előírásoknak megfelelően mégiscsak meg kellene élnünk a farsang időszakát. Ezért találtuk ki a kocsonyafőző és fánksütő kihívást.”

 

– magyarázta a Körképnek László Gábor, Nagymad község polgármestere.

 

A nagymadiak nagyon szeretik a kocsonyát.

 

A farsangi szórakozásnak mindig hagyománya volt a községben a világjárvány előtti időszakban is. A kocsonyafőzés is ide nyúlik vissza.

 

A zsűri kóstolás előtt.

 

„Idén mégis rendhagyó formát kellett ennek választanunk. Meghirdettük, hogy keressük Nagymad legrezgősebb, legfinomabb kocsonyáját, és asszonykéz által készült legszalagosabb farsangi fánkját.”

 

– mesélte a településvezető.

 

Díjak átadásának pillanata.

 

A leadott ételeket neves zsűri – Ambrózi Zoltán és Hörömpö István séfek, akik a Világ Magyarságának Gasztronómiai Szövetségének (továbbiakban VIGASZ), illetve az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagjai – kóstolta meg.

 

Az öröm pillanata, hogy meghirdették a kocsonya-és fánk versenyét.

 

Nagymadban a verseny során az első három helyezettet díjazták. A díjak serlegek és ajándékcsomagok voltak. A polgármester hozzátette, hogy ő is tagja a VIGASZ-nak, hiszen községük nem egyszer képviseltette, illetve mérettette meg magát különböző külföldi főzőversenyeken, fesztiválokon.

 

Átadó-ünnepség

 

„Fontosnak tartom elmondani, hogy ezek a rendezvények, még ha szigorú keretek között is zajlanak, nagyon lélekmelengetőek, mert látni a közösségünk tagjain, hogy keressük a kapcsolatot egymással. Keressük azt, ami összeköt és nem azt, ami szétválaszt. Bele lehet fásulni a bezártságba, a korlátozásokba…

 

– vélekedik László Gábor. Az ilyen események során mindig meglátogatják és kóstolót visznek olyan embereknek vagy családoknak, amelyeknél felütötte fejét a pillanatnyi kétségbeesés, betegség, vagy megromlott egészségügyi állapotuk okoz problémát.

 

Kóstolóval ajándékozzák meg a nagymadiakat.

 

„Mi szívesen tesszük ezt, ők pedig hálásan fogadják. Nem nagy dolgok ezek, de sokat jelentenek az érintettek számára Mi már csak ilyenek vagyunk”

 

– mondta.

 

Értékelési pillanatkép

 

A nagymadiak nagyra értékelik az önkormányzat igyekezetét, hiszen a járvány miatt hiányzik számukra a megszokott közösségi élet.

 

A szervezők és a díjazott.

 

„Polgármesterként az a nézetem – és minden mást is erre építek -, hogy az emberi kapcsolatok megtartásának semmiféle vírus vagy egyéb más probléma sem szabhat határt. A kezeket megfogni kell és nem elengedni”

 

– zárta László Gábor.

 

Ízletes fánkok is készültek.

 

Laky Erzsébet

Képek: Nagymadi község

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!