Nyitókép: gmmuzeum.sk/hu

 

Mottó: „A küzdelmek nem fosztottak meg soha a tevékenységemtől, sőt, fokozták bennem az elszántságot.”  (Fábry János)

 

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum csütörtökön ünnepelte alapításának 140. évfordulóját. Az ünnepségen a sok érdeklődő mellett részt vett Peter Repka vezetésével a fenntartó, Besztercebánya megye küldöttsége, Peter Pavlík, a Járási Hivatal elöljárója, Jozef  Tóth, a város polgármester-helyettese és számos vendég. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Fábry Szabolcs, Fábry Jánosnak, a múzeum alapítójának leszármazottja is Magyarországról.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az ünnepséget Dr. Oľga Bodorová, a múzeum igazgatónője nyitotta meg. Bevezetőjében kiemelte, hogy nehéz és viszontagságos 140 év van mögöttük. De sikeresen vették az akadályokat és ma az 5. legrégebbi múzeummal dicsekedhetnek Szlovákiában. Gyűjteményükben az áldozatkész adományozóknak és lelkes gyűjtőknek köszönhetően mintegy 106 000 kiállítási tárgy található, ebből  mintegy 32 000 könyv és levél.

 

Dr. Oľga Bodorová, a múzeum igazgatónője ismerteti a múzeum történetét

 

Megtudtuk tőle, hogy a múzeumot 1882. szeptember 4-én alapította Fábry János, Groó Vilmos, Hüvössy Lajos és Terray István. Az első kiállítást a tüzérségi laktanya épületében nyitották meg 1244 tárgy kiállításával, amelyek javarészt kölcsönadott tárgyak voltak. Később az ajándékba kapott tárgyak száma gyarapodott. Az elsők között volt a budapesti Petőfi Szobrász Társaságtól kapott gipszből készült Petőfi-szobor, amely mintájául szolgált a Tompa Mihály téren álló Petőfi-szobornak. A múzeum első igazgatója Fábry János volt.

 

Dr. Alexander Botoš archeológus ismerteti az újonnan nyílt kiállítást

 

A tüzérségi laktanya épületét 1935-ben sikerült megvásárolni a várostól, ekkor tették látogathatóvá a nagyközönség számára a múzeumot is. Az épület nagy károkat szenvedett az 1944-es bombázásokban, de az elszenvedett károkat sikerült rendbehozni. 1977-ben a múzeum jogilag önálló lett, ekkor építették át a volt laktanyát is. Az épületet azóta többször restaurálták, ma méltó elemét képezi a szépen elrendezett Tompa Mihály térnek.

 

A múzeum önzetlen segítői emlékplakettet vesznek át

 

Az igazgatónőtől megtudtuk azt is, hogy 1999-től az intézmény fenntartója a megye, igazgatója Dr. Oľga Bodorová, 18 alkalmazottja közül 14 szakmai alkalmazott. Évente átlagban 13 új kiállítást szerveznek, 1996 óta az alapító oklevél alapján a múzeum speciálizált gyűjtési területe a romák anyagi és szellemi kultúrája.

 

Az évforduló alkalmából a múzeum gyűjteményes kiállítást rendezett a legújabb begyűjtött és restaurált gyűjteményéből. Dr. Alexander Botoš archeológus kurátori tárlatvezetés keretében ismertette a közönséggel a kiállított anyagot, amelyek között láthatók honvéd egyenruhák, Heine tiltott könyvei, Szuha-völgyi kerámia, Sissi és I. Ferenc József portréja, búváröltözék, kristályok és egyebek. A kiállítás 2023. március 31-ig látogatható.

 

„Múzeumunk erkölcsi kötelessége megőrizni, ápolni azokat a kincseket, amit elődeink gyűjtöttek

 

– mondta Botoš.

 

Fábry Szabolcs is köszönetet kap a múzeumtól

 

Fábry Szabolcs felszólalásában megköszönte, hogy Fábry János hagyatékát ilyen példásan őrizték Rimaszombatban, sőt, nemcsak őrizték, hanem méltó módon továbbfejlesztették. A múzeumnak további nagyon sok sikert kívánt a munkájához.

 

Ezután a múzeum vezetése emlékplakettet adományozott azoknak, akik az elmúlt 20 évben önzetlenül segítettek a gyűjtemény gyarapításában és restaurálásában.

 

Fábry János, a múzeum alapítója és első igazgatója

 

Az ünnepi rendezvény kétnyelvűen, szlovákul és magyarul zajlott.

 

További képek a galériánkban.

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.