Nyitókép: Körkép.sk

 

Jó volt magyarnak lenni a csallóközi városban!

 

Két nap, több mint 50 fellépő, gasztronómiai és kézműves kínálat – leginkábbis így jellemeznénk a Csemadok Kulturális Ünnepélyét és Szövetkezeti Napot. A Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának főszervezésében immár 72. alkalommal tartották meg az eseményt.

 

 hirdetes_810x300  

 

 

Amatőr színjátszás mesterfokon

 

A kétnapos rendezvény első napján a Zöld Csillag (amatőr) Színtársulat feldolgozásában a közkedvelt Mamma Mia! musicalből tekinthetett meg összeállítást a közönség.

 

 

Identitáserősítő percek

 

A vasárnapi programok koszorúzással kezdődtek a Csemadok-háznál. Fenes Iván beszédében rámutatott arra, hogy a Csemadok sokféle szolgálatot tesz nekünk úgy Bősön, ahogy más településeken is, Pozsonytól az Ung vidékig.

 

„Szellemi és kulturális kincstárunk, melybe őseink örökségét gyűjtjük, türelmesen, aprólékosan. Ha kell, apró szilánkokból rakjuk ki türelmesen múltunk mozaikját, hogy gyönyörködjünk abban, ami már letűnt. Helyrehozza, ami még megmenthető, épít arra, mely alapként használható. A Csemadok-híd, mely összeköti nagyszüleink vágyát, unokáink reményével”

 

– jelentette ki.

 

Fenes a magyar történelmet a Dunához hasonlította, hiszen olykor nehezen kiszámítható:

 

„hol megnyugszik és időre hamis biztonságérzetet kelt bennünk, majd hirtelen özönvízként szakad a nyakunkba. Mindent elvesz, mindent pusztít.”

 

Ezentúl összegezte mindazt, amit megéltünk. Ilyen volt a világjárvány, ám állandó célja vagyunk menekülteknek és menekülőknek. A polgármester hangsúlyozta, hogy hullámokban támadnak ránk gazdasági nehézségek, politikai válságok, egy végső nagy háború fenyegető árnyéka. Ezekben az időkben pedig biztos pontokra van szüksége az embernek. S ilyen többek között az országzászló, a Csemadok épülete. Hozzátette, hogy

 

„végeredményben csak akkor van magyar jövő a Felvidéken, ha nem csupán pártokban és politikusokban bízunk, hanem a mindennapok színterén, közösségeinket forrasztjuk egyre szorosabb egységbe. A kultúránkat magunk őrizzük – ahogy anyanyelvünk is a szájunkban él – nem jogi okmányok, sem alkotmány, sem államközi megállapodás azt nem adja tovább a holnapnak.”

 

 

 

„A Csemadok ünnepe, a helyes önszeretet, a nemzeti hivatás és a Gondviselő szándékának való megfelelés ünnepe”

 

zárta ünnepi szónoklatát Fenes Iván.

 

Határtalan szórakozás – magyar módra

 

A népzenei műsor mellett koncerteket és táncbemutatót is láttak az érdeklődők. A szervezők számos kísérőprogramot biztosítottak. Ilyen volt pl. kiállítás, mesterségek utcája, piac, valamint foglalkozások gyermekek részére. Az érdeklődők az íjászattal is megismerkedhettek.

 

 

 

 

Koncertet adott többek között az Opera Trio, nótacsokrot pedig Dóka Zsuzsanna és Bősi Szabó László énekeltek. Az est különlegessége Rudán Joe, Kalapács József, Varga Miklós, Ress Hajnalka, Vadkerti Imre és ifj. Derzsi György közös fellépése volt.

 

 

 

Páratlan segédkezés

 

A Csemadok-tagok és önkéntesek lelkesen segédkeztek az eseményen. Voltak, akik ízletes bográcsos étkeket főztek, míg az illésháziak palacsintát, a dunaszerdahelyiek pedig lángost sütögettek.

 

 

 

Köszönet

 

A rendezvény nem jöhetett volna létre a társszervezők, a támogatók, a Csemadok alapszervezetek és Csemadok-tagok, illetve az önkéntesek nélkül.

 

További képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az esemény médiapartnere volt a hírportálunk – Körkép.sk is.

 

Gyimesi György az elérhető politikus – Ezúttal a Csallóközben

 

Körkép.sk/Laky Erzsébet

 

A hírportálunkon megjelent fényképek további felhasználása kizárólag a forrás feltüntetésével engedélyezettek.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.