Nyitókép: Körkép.sk

 

Boldog, aki énekel címmel a pozsonyeperjesi önkormányzat, a Csemadok helyi alapszervezete és a Kis-Duna Vegyeskar tartott kórustalálkozót a csallóközi községben. A nemzetközi rendezvény magyarországi és hazai kórusoknak teremtett egyedülálló találkozási lehetőséget.

 

A jelenlévők az egyik legkiemelkedőbb magyar költőnk, Petőfi Sándor előtt is tisztelegtek (szerk. megj. Nem véletlenük, hiszen a magyar Országgyűlés 2022-t és 2023-at Petőfi Sándor emlékévvé nyilvánította).

 

Ágh Erzsébet: „A koronavírus-járvány alatt a kórusélet szinte egy varázsütésre leállt”.

 

 hirdetes_300x300  

 

A megjelenteket Ágh Erzsébet köszöntötte a szervezők nevében. Mint mondta, házigazdaként szívből örülnek annak, hogy a koronavírus-járvány alatti korlátozások után újfent meg tudták szervezni ezt a nívós eseményt. A szónok Bárdos Lajost idézte, miszerint: „lehet zene nélkül élni – de minek?” Majd így folytatta:

 

„a kulturális életünkben jelentős szerepet játszik a zene. Alig akad ember, aki ne kedvelné a könnyű magyar komolyzenét. A zene végigkíséri az embert az egész életében.”

 

 

„A közös éneklés gyönyöre”

 

Ágh beszélt arról is, hogy a közös éneklés gyönyöre sok ember életét tette már szebbé. Hangsúlyozta, hogy a kodályi hagyaték, amelyet leginkább „a zene legyen mindenkié” jeligével fejezünk ki, napjainkban még inkább időszerűvé válik.

 

 

 

A kórustalálkozó főszereplői a Gyarmati Vegyeskar, a Halászi Vegyeskar, a Liszt Ferenc Vegyeskar, valamint a Kis-Duna Vegyeskar voltak. Ez utóbbi egyúttal a házigazda, a pozsonyeperjesiek szerepében is tündökölt, a többi fellépő Magyarországról érkezett a Csallóközbe.

 

 

Teltházas összejövetel

 

 

A jelenlévők megható és szívhez szóló produkciókat láthattak. A Kis-Duna Vegyeskar különféle feldolgozások alapján többek között a tréfás pisztrángról énekelt. A vendégkórusok dalba foglalták a szerelem különböző pillanatait, ahogy a nagy magyar költőnk, Petőfi Sándor költeményeit is megénekelték a Petőfi-emlékév alkalmából. Ezenkívül hiterősítő gondolatok, dallamok egyaránt felcsendültek…

Laky Erzsébet

Fotó és szöveg: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!