Nyitókép: Jason Haigh/The Sun

 

Terjedelmes interjút közölt a The Sun brit lap egy Ukrajnában harcoló brit zsoldossal (akinek úgy tetszik: önkéntessel). Jason Haigh (34) brit állampolgár február elején érkezett Ukrajnába, ahol az orosz agresszió kezdete után menten az események sűrűjében találta magát: egy tízfős, grúzokból álló külföldi csapat élén az ukrán fegyveres erők mellett küzdött a hostomeli reptér visszavételéért.

 

Haigh, aki a brit hadsereg egykori orvosaként két turnusban is harcolt Irakban, a The Sun-nak elmondta:

 

„Az ukránok oroszlánként harcoltak, és büszke vagyok arra, hogy mellettük lehettem. Amit Putyin művel, az terrorizmus. Gyerekeket és családokat bombáz a semmiért. Ő egy háborús bűnös.”

 

 hirdetes_300x300  

Az orosz invázió kezdete Kijevben érte, szavai szerint mindenütt robbanások villanását lehetett látni. Egységét harckészültségbe helyezték, majd az ukrán csapatokkal együtt a hostomeli reptér védelmére indult egy grúz zsoldosokból álló csapat élén:

 

„Nagyon zavaros volt a helyzet. Senki sem tudta igazán, hogy mi is történik. Ahogy a sötétségbe haladtunk, azt hiszem, kimondhatom, hogy megijedtem. Aki ebben a szituációban nem érez félelmet, az hazudik. Amikor elértük a pozíciónkat, nagy csend uralkodott. De egyszer csak megnyílt előttünk a pokol kapuja.”

 

Az orosz harci repülőgépek és helikopterek rakétatüzében egy kisebb erdőbe húzódtak vissza, mikor az ukránok Stinger légvédelmi rakétákkal kezdték lőni az oroszokat.

 

A csapatától elszakadt Haigh-t és egy amerikai állampolgárt később tévedésből letartóztatták az ukránok, mert orosz szabotőröknek nézték őket. A biztonsági szolgálat bázisára szállították őket, ahol három órán keresztül veréssel egybekötött kihallgatás következett:

 

„Folyamatosan oroszul kiabáltak velem, de én csak egyre hajtogattam, hogy angol vagyok. Körülbelül nyolcszor vagy kilencszer megütöttek. Elég súlyos agyrázkódást kaptam, és erősen véreztem. Megnézték a telefonomat és az üzeneteimet, ami nagyon ijesztő pillanat volt.”

 

Végül elengedték, így a brit zsoldos az ukrajnai helyzetet megelégelve csatlakozott az Ukrajnából menekülő milliókhoz és Lembergen (Lviv) keresztül Lengyelországba menekült, majd onnan visszatért Nagy-Britanniába.

 

„Nem azért mentem oda, hogy meghaljak.” – mondta, hozzátéve:

 

„Irak és Afganisztán teljesen más volt. Az orosz egy hagyományos, modern hadsereg.”

 

Körkép.sk/The Sun nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.