Nyitókép: Facebook/Mateusz Morawiecki

 

Az ukrajnai orosz háborús bűntettek „a 21. századi Európa történetének legsötétebb fejezete” – mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök (PiS) a lengyel parlament alsóházának képviselőihez intézett beszédében csütörtökön, hozzátéve: Lengyelország egy nemzetközi bizottság létrehozását sürgeti az atrocitások kivizsgálására.

 

Morawiecki aláhúzta, hogy az orosz erők által Ukrajnában elkövetett bűncselekmények alig két hónappal ezelőtt elképzelhetetlennek tűntek. Szavai szerint ma a legfontosabb feladat, hogy minden európai állam és politikus tudatosítsa, hogy ami Ukrajnában folyik, az teljesen elfogadhatatlan.

 

A lengyel kormányfő Magyarországot, Ausztriát, Franciaországot és Németországot érintve elmondta: nem fogad el olyan álláspontot, ami az ukrajnai bűncselekményeket, nem nevezi nevén. Ez szerinte „óriási hiba”, amit a „lehető leghamarabb ki kell javítani”.

 hirdetes_810x300  

 

Morawiecki megismételte azon felhívását, ami egy nemzetközi bizottság felállítását célozza, az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálására:

 

„A mi feladatunk a béke helyreállítása, de az igazságszolgáltatás is. Ezért Lengyelország egy nemzetközi bizottság létrehozását sürgeti az ukrajnai orosz háborús bűnök kivizsgálására.”

 

A katyni mészárlásra utalva Morawiecki kijelentette, hogy Oroszország „szovjet módszereket” alkalmaz, amikor aljas módon hátulról lövi tarkón az embereket.

 

Körkép.sk via Polskieradio

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!