Nyitókép: CNN (Screenshot)

 

Andrzej Duda lengyel elnök a CNN amerikai műsorszolgáltatónak adott interjújában elmondta, hogy Oroszországnak háborús jóvátételt kell fizetnie Ukrajnának. Duda ehhez a globális pénzintézetek által zárolt, több mint 300 milliárd dollár (kb. 280 milliárd euró) értékű orosz vagyont használná fel.

 

„Úgy gondolom, hogy ezt a pénzt Ukrajna újjáépítésére kellene fordítani.”

 

– tette hozzá.

 

 hirdetes_300x300  

A lengyel elnök kijelentette, hogy Oroszország „a nemzetközi jog minden normáját megsértette” Ukrajna megszállásával, és egyben „háborús bűnöket követ el” az országban.

 

Andrzej Duda azt is elmondta, hogy Lengyelország vállalja, hogy a háború után garantálja Ukrajna békéjét és biztonságát. Szavai szerint Varsó, Kijev jó szomszédaként, egyszerűen köteles erre.

 

„Ezért, ha Ukrajna felajánlja nekünk, hogy a háború végén legyünk a biztonság és a béke őrzői (…), akkor Lengyelország részt fog venni ebben a folyamatban.”

 

(Duda azt valamiért elfelejtette megemlíteni, hogy a mai nyugat-ukrajnai területek a második világháború végéig lengyel területek voltak, amiért egymást ölték a „ testvéri” ukránokkal. Varsó felajánlása történelmi szempontból már csak ezért is különös, megj.)

 

Körkép.sk via Polskieradio

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.