Nyitókép: Newstocheck.com

 

Katasztrofális volt Afganisztán számára a tálib hatalomátvétel óta eltelt egy év. Az ázsiai ország folyamatosan a gazdasági összeomlás határán egyensúlyoz, miután Amerika zárolta Afganisztán vagyonának felét a szeptember 11-i merényletekkel kacsolatos bírósági ügyek miatt. A lakosság fele élelmiszersegélyeken tengődik – írja az Euronews.

 

„Egy évvel a tálib hatalomátvétel után hihetetlenül nagy a szegénység. Az emberek jövedelme csökkent, egyre több adósságot vállalnak, megélhetési gondjaikon például a lányok korai férjhez adásával, vagy gyerekmunkával próbálnak enyhíteni.”

 

– részletezte Neil Turner, egy norvég humanitárius szervezet Afganisztánért felelős igazgatója.  A nőkkel kapcsolatos szélsőséges hozzáállás is világszerte aggodalmat kelt. A tálibok eltiltották a munkavégzéstől a nőket a kormányzati hivatalokban, a lányok pedig legfeljebb az általános iskola hatodik osztályáig tanulhatnak. A nők tüntetéseit sorozatban leverik.

 

„A múltban is volt mindenféle korlátozás és erőszak az afgán nőkkel szemben, de akkor voltak iskolák. A nők a tudásukkal szolgálhatták az országot. Most azonban még azt a reményüket is elvesztették, amit az oktatás jelentett.”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Azita Nazhand nőjogi aktivista.  Visszatértükkor a tálibok még azt ígérték, hogy tiszteletben tartják a nők munkához és oktatáshoz való jogát. Ennek egyelőre semmi nyoma.

 

Hu.euronews.com nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!