Nyitókép: REUTERS/Charles Platiau

 

Hírügynökségi források szerint a francia TotalEnergies energiaipari óriáscég továbbra is üzemanyaggal látja el az Ukrajnát bombázó orosz vadászgépeket. A TotalEnergies az egyetlen francia energiacsoport, amely továbbra is üzleti tevékenységet folytat Oroszországban – írta szerdán a lengyel interia.pl weboldal a Le Monde című francia lapra hivatkozva.

 

A francia cég a Terneftegaz nevű vállalaton keresztül egy szibériai gázlelőhelyen bányászik. A gázból Oroszországnak is jut, ahol azt kerozinná alakítják.

 

A Le Monde visszakövette az ellátási láncot a szibériai Termokarsztovoje gázmezőtől két katonai légibázisig (Morozovszkaja és Malchevo), amelyek mindegyike többcélú vadászrepülőgép-századnak ad otthont.

 hirdetes_300x300  

 

Oleg Usztenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyettese azt mondta: Hónapok óta figyelmeztetik a céget, hogy ennek az üzemanyagnak a megvásárlásával ukrán civilek meggyilkolását finanszírozzák – írja az interia.pl.

 

A TotalEnergies vezérigazgatója, Patrick Pouyanne júniusban kijelentette, hogy oroszországi partnerük [Novatek] egy magáncég. A Reuters hírügynökség szerint a TotalEnergies több milliárd eurós befektetéssel rendelkezik Oroszországban, ez év júliusában rekordnak számító nyereséget könyvelt el.

 

Emmanuel Macron francia elnök hivatala nem kívánta kommentálni a Le Monde jelentését és a TotalEnergies befektetéseit – közölte a Reuters.

 

Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.