Nyitókép: Facebook/Csáky Pál

 

A politikusok, a média és a polgárok is felelősek a szlovák társadalom jelenlegi állapotáért – véli Csáky Pál egykori politikus, aki 30 évvel a Csehszlovák Föderáció felosztása és a Szlovák Köztársaság létrejötte után a felelősségvállalás szükségességét és a demokráciáért folytatott állandó harcot hangsúlyozza.

 

„Csakis egy felelősségteljes társadalomnak van esélye a boldog fejlődésre”

 

– mondta a TASR-nek. Csáky anno ellenezte Csehszlovákia felosztását. A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában képviselt magyar pártok akkor nem szavazták meg a Szlovák Köztársaság alkotmányát, és ellenezték a föderáció kettéosztását. Sőt: Csáky szerint a polgárok többsége is ellenezte Csehszlovákia felosztását.

 

 hirdetes_300x300  

„Láttuk, milyen politikai erők állnak ennek a folyamatnak a hátterében. Aggódtunk, hogy Mečiar csoportosulása sem politikailag, sem gazdaságilag nem fogja tudni kezelni, és a szlovák nacionalizmus miatt is aggódtunk. Félelmeink nagyrészt beigazolódtak”

 

– tette hozzá Csáky a TASR-nek. Kiemelte a magyar kisebbséghez tartozó politikusok szerepét, akik 1998-ban hozzájárultak a szlovákiai politikai irányvonal megváltoztatásához.

 

„A 1998–2006 közötti éveket tartom a legjobb időszaknak. A Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyetteseként Rudolf Schuster elnök mellett jelen voltam a Fehér Házban a Szlovák Köztársaság NATO-csatlakozása előtti utolsó tárgyaláson, illetve a második Dzurinda-kormány idején a Szlovák Köztársaság EU-csatlakozásának koordinálásáért voltam felelős”

 

– mondta Csáky. Az 1995–1998-as és a 2016–2019-es éveket tartja a legrosszabb időszaknak, aláhúzva: a demokráciáért minden nap meg kell harcolni.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.