Nyitókép: Polish Border Guard/twitter.com/Straz_Graniczna

 

Mintegy hárommillió ukrán menekült tartózkodhat huzamosabb ideje Lengyelország területén Andrzej Duda lengyel elnök becslése alapján. Ez jóval több, mint amit a Varsói Elnöki Iroda márciusban elismert – ők 1,3 millió menekültről tudnak, akik „hazájuknak” választották Lengyelországot.

 

Az egyik lengyel miniszterelnök-helyettes tavaly decemberben még azt mondta, hogy Lengyelországban több mint 2 millió ukrán él, beleértve azokat is, akik a háború előtt érkeztek munkavégzés céljából.

 

Tavaly márciusban Lengyelország olyan intézkedést hozott, amely széles körű támogatást nyújt az orosz megszállás elől menekülő ukrán állampolgároknak az ország területén. Az intézkedés tartózkodási jogot biztosít számukra, valamint hozzáférést az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a szociális juttatásokhoz.

 hirdetes_300x300  

 

Egy nemrégiben készült felmérés szerint a lengyelek 83 százaléka továbbra is támogatja a háború sújtotta Ukrajnából érkező menekültek befogadását.

 

Mindeközben élénk a forgalom a lengyel-ukrán határon, ahol pénteken újabb 26 500 menekült lépett lengyel területre. Az orosz-ukrán háború 2022. február végi kitörése óta számuk immár elérte az egészen elképesztő 11,5 millió főt. A lengyel határőrség ugyanakkor hozzátette, hogy többségük, mintegy 9,6 millió ember már távozott Ukrajna irányába.

 

Körkép.sk megjegyzése: Nem elhanyagolható tényező az etnikai viszonyok várható eltolódása a háború után. Habár a kérdéskörrel még senki sem foglalkozik, hárommillió (vagy több) ukrán menekült a mintegy 38 milliós Lengyelországban azt is jelentheti, hogy az ország minden tizedik állampolgára nem lengyel származású lesz, így az etnikaliag homogén Lengyelország újra többnemzetiségűvé válik. Jelenleg arról sem ildomos beszélni, hogyan ért véget a második világháború éveiben a legutóbbi lengyel-ukrán együttélés, ami etnikai tisztogatásokban és mészárlásokban érte el csúcspontját.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.