Nyitókép: PAP/DPA/Silas Stein (a kép illusztráció)

 

Lengyelország Európa vezető lőszerbeszállítója – mondta az ország legnagyobb fegyvergyártójának vezérigazgatója. Sebastian Chwałek, aki az állami lengyel fegyverkezési csoportot (PGZ) vezeti, a PAP állami hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjúban tette ezt a megjegyzést. Arra a kérdésre, hogy Lengyelország célja-e az európai lőszerpiac vezető szerepe, Chwałek azt mondta:

 

„Meggyőződésem, hogy ez már tény.”

 

Chwałek szerint ezt Thierry Breton, a fegyveriparért felelős európai biztos márciusi látogatása is megerősítette. Breton a lőszergyártó országokba tett körútja részeként meglátogatta a lengyel Dezamet vállalatot, ami a PGZ leányvállalata. Az Európai Unió eltökélt célja, hogy  egymillió darab 155 mm-es tüzérségi lövedéket biztosítson Ukrajnának, ezzel segítve Kijevet az orosz invázió elleni harcban – jegyezte meg Chwałek, hozzátéve: Lengyelország a gyártási kapacitás tekintetében a vezető országok közé tartozik, és kulcsszerepet játszik az EU által megrendelt lőszerek szállításában.

 

 hirdetes_300x300  

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a PGZ az elmúlt négy évben dinamikusan növekedett, köszönhetően a lengyel hadsereg bővítésének, a térség geopolitikai helyzetének és a külföldi vásárlók növekvő keresletének a hadiipari termékek iránt.

 

Pozitívan értékelte azt a keretmegállapodást, amelyet a lengyel védelmi minisztériummal írtak alá egymillió tüzérségi lövedék szállításáról a hazai szükségletek kielégítésére. Chwałek aláhúzta: az üzlet „igazi fordulópontot” jelentett a lőszerrendelések terén.

 

A keretmegállapodás értelmében a PGZ 2029-ig több százezer 155 mm-es tüzérségi lőszert, valamint különböző típusú 120 mm-es muníciót szállít a lengyel hadsereg számára – jelentette a PAP hírügynökség.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!