Nyitókép: PAP/Wojtek Jargiło

 

Lengyelországnak és Ukrajnának nem szabad hagynia, hogy Oroszország megossza őket, ehelyett egységesen kell fellépniük Moszkva agresszív politikájával szemben – mondta az ukrán miniszterelnök-helyettes.

 

Irina Verescsukot a lengyel Rzeczpospolita című lap hétfőn megjelent interjújában arról kérdezték, hogy Ukrajna „hibát követett-e el” a Lengyelországgal folytatott kommunikációban, ami „a kapcsolatok kihűléséhez” vezetett.

 

A múlt hónapban Denisz Smihal ukrán miniszterelnök egy, a közösségi médiában közzétett bejegyzésében az ukrán fekete-tengeri kikötők elleni orosz támadásokról és Lengyelország politikájáról írt, amely „blokkolja az ukrán gabona exportját az Európai Unióba”.

 hirdetes_810x300  

 

Verescsuk a hétfői interjúban azt mondta, hogy „Ukrajna sokat köszönhet Lengyelországnak”. Verescsuk elmondta:

 

„Ne feledkezzünk meg Lengyelország és a lengyel nép szerepéről, különösen a háború első napjaiban. Erről nem kell beszélni, a saját szememmel láttam.”

 

A miniszterelnök-helyettes hozzátette:

 

„Részt vettem az evakuálásban, és láttam, hogy Lengyelország hogyan nyújtott kezet nekünk. Ez sokáig megmarad az emlékezetünkben, és közös történelmünk részévé válik.”

 

Verescsuk figyelmeztetett, hogy az oroszok arra törekszenek, hogy megosszák a két országot. „Birodalmuk évek óta arra törekszik, hogy viszályt szítson a lengyelek és az ukránok között” – mondta, majd aláhúzta: „Szenvedélyesen” támogatja a lengyel-ukrán geopolitikai szövetséget – „Ha ez megvalósulna, az orosz birodalom létezése nem lenne lehetséges”.

 

Az ukrán miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy Varsónak és Kijevnek „vannak olyan témái, amelyeket meg kell vitatni, mint például a történelemre való emlékezés és a gabonakérdés”. Hangsúlyozta azonban, hogy elsőbbséget kell adni „a biztonságunknak és az Oroszországból érkező fenyegetésnek”, beleértve „az orosz Wagner-csoport zsoldosainak jelenlétét az EU határain”. Verescsuk befejezésül elmondta: „Együtt kell szembenéznünk Oroszországgal. A többivel majd később foglalkozunk”.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!