Nyitókép: Horacio Villalobos-Corbis/Getty (illusztráció)

 

Növekvőben van a rasszizmus az Európai Unióban, a szervezet tagországaiban élő fekete lakosság csaknem fele számolt be hátrányos megkülönböztetésről az EU emberi jogi ügynökségének felmérése szerint.

 

A megkérdezettek 45 százaléka tapasztalt faji megkülönböztetést. Ez hat százalékkal több, mint a 2016-ban elvégzett felmérés eredménye. A legrosszabb eredményeket Németországban és Ausztriában rögzítették. Michael O’Flaherty, az Európai Unió alapjogi ügynökségének vezetője „szégyenletesnek” nevezte a felmérés eredményeit, és felszólította az uniós tagállamokat, gyűjtsenek további adatokat annak érdekében, hogy a jelenséget kezelhessék.

 

Az ügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy a faji megkülönböztetés jelen van az emberek mindennapi életében: minden negyedik válaszadó azt mondta, a származása jelentett már hátrányt például a lakáskeresésnél. A színes bőrű emberekkel ugyanilyen arányban fordult elő, hogy fenyegető vagy sértő megjegyzést tett valaki a gyerekükre etnikai hovatartozásuk miatt. Erről legmagasabb arányban  Írországban, Németországban és Finnországban, valamint Ausztriában számoltak be a megkérdezettek.

 hirdetes_300x300  

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!