Nyitókép: MTI/Veres Nándor

 

A magyar kormány minden lehetséges támogatást megad a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumnak a kárt szenvedett diákotthon helyreállításához és a családok megsegítéséhez – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Potápi Árpád János államtitkár, aki pénteken a városban megtekintette a december 18-i tragédia helyszínét.

 

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Gálfi Árpád polgármester, valamint a római katolikus egyház, az iskola és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) képviselőinek kíséretében tekintette meg a helyszínt, ahol a tragédia körülményeiről és a jelenlegi helyzetről tájékozódott. Azt mondta: megdöbbentő látni a részben leomlott épületet.

 

„Ráadásul úgy megdöbbentő, hogy a magyar kormány támogatásával épp 2024-ben kezdtük volna meg ennek az épületnek a felújítását. Sajnos odáig nem jutottunk el.”

 

 hirdetes_300x300  

– emlékeztetett. Felidézte, hogy a magyar kormány a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságán keresztül csaknem 700 millió forintos támogatást irányzott elő idénre az épület felújítására. Erről két héttel a tragédia előtt, december 6-án tájékoztatta az érintetteket Soltész Miklós államtitkár Székelyudvarhelyen.

 

Hangsúlyozta: látogatásának az volt a célja, hogy biztosítsa az egyházat, az iskola és a város vezetőit, valamint az itt dolgozókat afelől, hogy a magyar kormány mellettük van, támogatja őket. Minden segítséget megad, hogy eltakarítsák a romokat, pótolják a diákok eszközeit, segítsék az áldozatok hozzátartozóit. Budapest az épület helyreállítását vagy újjáépítést is támogatja – tette hozzá -, valószínűsítve, hogy az új helyzetben új terveket kell készíteni akár az épület felújítására, akár egy új kollégium felépítésére vonatkozóan.

 

„A magyar kormány tartja a szavát, és azt támogatni fogja” – jelentette ki Potápi Árpád János. Nyomatékosította: látogatásának nem célja, hogy a felelősöket keresse, vagy bárki felelősségét megállapítsa, arra megvannak az illetékes szervek – a rendőrség, az ügyészség, a bíróság -, akik teszik a dolgukat. Az államtitkár azt mondta: magánemberként is megrázta őt a tragédia, hiszen a fia alig egy éve érettségizett, és szülőként jobban át lehet érezni egy ilyen esetet. Ugyanakkor pozitívumként értékelte, hogy a szerencsétlenség hatására az egész Kárpát-medence „megmozdult” a gimnázium, a bentlakó diákok támogatása érdekében. „Látszik, hogy bármilyen nehézség éri a magyarságnak bármelyik közösségét, a magyarok egy nemzetben gondolkodnak és cselekednek” – jelentette ki.

 

Emlékeztetett: a nemzetpolitikai államtitkárság húszmillió forint sürgősségi támogatást nyújtott a gimnáziumnak az RMPSZ-en keresztül, a külügyminisztérium ötmillió forint gyorssegélyt irányzott elő, és számos oktatási intézmény, segélyszervezet is támogatta a bajbajutottakat.

 

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának megközelítőleg harmada december 18-án dőlt össze, miután az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A romok négy diákot temettek maguk alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült, őt a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórház intenzív osztályán ápolják. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve sérülésokozás gyanújával folytat bűntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkát végzett a diákotthonon, és ennek keretében több mint két méter mély árkot ásatott az épület fala mellett. Az ügyvezető jelenleg 60 napos hatósági felügyelet alatt van.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!