(…) Az Európai Parlamentet sokan értelmetlen sóhivatalnak tartják. Van bármi értelme a képviselőségnek?

 

Amikor az Európai Parlamentbe kerültem, azt hittem, saját gondjainkat vihetjük világ elé, fórumra találnak erdélyi kisebbségi problémáink. Ezzel szemben bizonyos értelemben nekem is a nyakamba kellett vennem Európa, a világ problémáit; ilyen értelemben átrendeződtek a fejemben a nemzetközi gondok. Egyfajta globalizáció ment végbe bennem, más hierarchiába és összefüggésrendszerbe kerültek az aktuális problémák.

 

Itt van például a migráció kérdése. Korábban ezt hallva legfeljebb Erdély Kárpátokon túlról érkező bevándorlóira gondoltam, akik milliós nagyságrendben érkeztek Erdélybe új hazát keresni. A világ különböző részeiről érkező migránsok áradatának hullámverésében viszont azzal kellett szembesülnöm, hogy a hagyományos, nemzetek közösségére épülő Európa hasonló problémákkal küszködik, mint a mi nemzeti közösségünk otthon, Romániában.

 

 hirdetes_810x300  

Egész életemben hitünk őrzésében, egyházaink szabadságának védelme jegyében telt. Most azt kell tapasztalnom, hogy az európai kereszténység visszaszorulóban van, és nemcsak az államideológiai alapú, ateista diktatúra, hanem a szekuláris, elvallástalanodott, álliberális, intoleráns Európa is hátrányos megkülönböztetéssel sújtja.

 

Vagyis a magyar kisebbség kérdése immár a korábbinál is nehezebben éri el az európai ingerküszöböt?

 

Hasonló problémákkal találkozom nemzetközi szinten, mint idehaza, csak másmilyen módon. Mert könnyű belátni, hogy míg hitünket, hagyományainkat, anyanyelvünket védjük, a kisebb-nagyobb európai nemzetek, közösségek érdekeivel találkozunk.

 

Nekem hasonlóképpen fáj a német nemzeti öntudat háttérbe szorulása, mint a magyar nemzettudat sorvadása. Mert ma elképzelni sem lehet, hogy egy német kijelentse, amit itthon azért már egyre kevésbé szégyellünk: magyarnak lenni jó. És miközben szeretettel nyújtok kezet a bevándorló muzulmánnak, Franciaországot a franciák és a francia kultúra hazájának tekintem. (…)

 

Csinta Samu, Heti Válasz – Tőkés László-interjú: „Maradtál volna szimbólum…”

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!