Az elmúlt években 18 százalékkal emelkedtek az állam bevételei, ami a legmagasabb érték a környező országokhoz képest. Csakhogy ez a drámai növekedés sem elég az állami kiadások fedezésére. Peter Kažimír ezért újabb kínzóeszközt készített elő a szlovák adófizetők számára adóemelések formájában – mert ez az egyetlen, amire képes, nyilván. Meg kell mondani, hogy ebben [Kažimír] kiváló. Hogy valamiféle takarékossággal hozakodjon elő, ennél a pénzügyminiszternél ez elképzelhetetlen.

 

Csakhogy éppen ez az, ami nagyon veszélyes. Minden adóemelés ugyanis rombolja a motivációt az értékteremtésre. Ez az összefüggés egy igazi kárpát-medencei szocialista számára elképzelhetetlen – hiszen a pénzek Brüsszelből érkeznek –, de igaz. Az egyre magasabb adók, amivel magasabb mértékű újraelosztást finanszíroznak, egyenes út a pokolba. Elég példa áll rendelkezésre, amelyek ezt igazolják. Ehhez hozzájön, hogy a Szlovákiában mindent átszövő korrupció és rablógazdaság növelik az adófizetők igazságtalanság érzetét.

 

A megoldás épp az ellenkezője lenne. Elég, ha nem lopnak, és akkor lesz elég lehetőség az adócsökkentésre. (…)

 

 hirdetes_300x300  

Egyfajta adócsökkentést Szlovákia már egyszer átélt 2004-ben, az adóreformok keretében. Rvid időn belül Szlovákia Európa tigrisévé vált. Például 2003 és 2005 között a jogi személyek adóalapja 92 százalékkal emelkedett meg. Azt hiszem, ez a szám mindent elárul. További jelentős előnyt jelentett még az adórendszer egyszerűsödése, főleg a nagyszámú kivételek, a sepciális adónemek és a különböző adókulcsok megszűnése.

 

És ugyanezt ismételjük meg. Ha a választók, a legközelebbi választásokon bizalmat szavaznak nekünk, elkezdjük visszavágni a kormányzati kiadásokat, amelyek nem nyilvánosak (az állam különféle vállalati tevékenysége és hasonló eseteknél), és ismételten, részletekbe menően megvizsgáljuk az adórendszert is. A szocialisták 10 évnyi kormányzása után [a adórendszer] rendesen elgazosodott, és kívánatos lesz jelentősen egyszerűsíteni. Tapasztaltunk e téren van bőven.

 

HNonline.sk, Richard Sulík: Po ďalších voľbách nižšie dane

Nyitókép: badman.azet.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!