Napjainkban egész Szlovákiát  egyetlen választási körzet alkotja, de a karikázásnak köszönhetően bárki bármelyik jelöltre szavazhat. Elvileg ezzel a módszerrel bárki egyenesen „bekarikázhatja“ magát a parlamentbe, ahogyan ezt a 150. helyről induló Igor Matovič is előszeretettel teszi. Pontosan ez az, ami Richard Rybníčekkel is megtörténhet, miután a megyékről és a kantonokról felvetett javaslata Szakolcától Kassáig belelkesíti a választókat.

 

Amenyniben Szlovákiát 75 választókerületre osztjuk és mindegyik jelölt csupán egy körzetben jelöltetheti magát, akkor 74 körzetben a választók nem fognak tudni Rybníčekre szavazni. Rybníček javaslata azonban még ettől is tovább megy abban, hogy kétkamarás parlamentet javasol, amelyben 75-75 képviselő foglalna helyet.

 

Az egyikbe hagyományos módon választanák a képviselőket, míg a másikba többségi alapon, tehát a 75 választói kerület mindegyikéből az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. Az utolsó választásokat figyelembe véve ez úgy nézne ki, hogy a Smernek lenne 70 képviselője, a SaS-nak hét, az MKP-nek kettő, a választás pedig kétfordulós lenne.

 

 hirdetes_300x300  

 

Rybníček azzal érvel hogy az „új rendszer“ által az emberek sokkal jobb képviseletet kapnának, ám valójában csak területi képviseletről lenne szó. Miért ne lehetne nemzeti képviseletünk? A képviselők tíz százalékát például a magyarok választanák, míg a másik tíz százalékot a romák.

(…)

 

Tudtommal a Szlovák Nemzeti Tanácsban olyan törvényeket fogadnak el, amelyek Szlovákia egész területére érvényesek, ezért az a helyes, ha egész Szlovákia egyetlen választókerület marad. Amennyiben Szlovákiát szétosztjuk 75 kerületre, akkor az összes képviselő a saját kerületéért fog lobbizni. Ez elsőre jól hangzik, viszont valójában semmi másról nem szólna az egész, mint arról, hogy a képviselő a saját szavazatával üzérkedne és csak azért fogadna el ostoba törvényeket, hogy az új lehetőségek kapujában még több pénzt szerezhessen. (…).

 

HNonline.sk, Richard Sulík: 98 percent ľudí nebude môcť voliť Rybníčka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!