Nyitókép: Daniela Matušková, Matúš Lago

 

Túl vagyunk „A legnagyobb szlovák“ ankét első fordulóján, vagyis a nemzet lelkének átszondázásán. A szondáról nemcsak azok miatt beszélek, akik szavaztak, hanem azok miatt is, akik nem szavaztak. (…) A nemzet lelkének átszondázása után nemcsak dacos és mérges, de nagylelkű embereket is rögzített a szonda. A nagylelkűek azért szavaztak, mert Srholec, Štefánik, Kuciak, Lasica és Krčméry nevében nagyobb értéket láttak, mint a saját felháborodásukban.

 

A nagylelkűek azonban további alcsoportokra osztódnak. Az egyes alcsoportok a részeredmények kihirdetése után nehezteléseiket fejezték ki. „Hogyan lehet egy tízes listán Svätopluk és Filan neve egyszerre?“ Vagy: „Mit csinált az a színész Szlovákiáért?“, „Mit keres ott az a politikus? Arra csak az idióták szavazhattak!“

 

 hirdetes_300x300  

(…) A demokratikus országban a tapasztalt demokrata ismét bennünk motoszkál. Szeretnénk ugyan kifejezni a saját véleményünket, de az a szemléletmód, amit mások képviselnek, már bűzlik nekünk. Nehezen ismerjük be, de jó néhányan egy kis kommunista pártot hordozunk magunkban, amelyik legszívesebben a saját álláspontját és szabályait vezetné be mindenki számára. (…)

 

Fontos, hogy az ankét keretén belül megismerjünk olyan személyeket, akikről sejtésünk sem volt, vagy megemlékezzünk olyanokról, akikről az elégedetlenség áradatában a társadalommal együtt elfeledkeztünk. Mindemellett az is fontos, hogy büszkék legyünk a saját embereinkre, mert ebben lakozik egy egészséges elégedettség saját magunkkal szemben is.

 

Azt kívánom magunknak, szlovákoknak az új évbe, hogy képesek legyünk úgy felülkerekedni a dolgokon, mint azok, akik a kezdeti humbuk ellenére mégis szavaztak. Legyünk nagylelkűek, mint azok, akik mégis szavaztak a más nemzetiségű szlovákokra, és legyünk toleránsak, mint azok, akiknek nem okoz gondot más jelölt kiválasztása. Hogy műveljük magunkban saját minőségünk gyökereit, hogy környezetünk számára nagyobb emberekké válhassunk(…)

 

HNonline.skAdela Vinczeová: Akí veľkí sme Slováci?​

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!