Nyitókép: Balkonada/Cafeblog

 

Hideg, esős hétvége előtt állunk. Néhány helyen már éjszaka is esett, másutt a nap folyamán lehetett esőkkel, záporokkal és zivatarokkal számolni. A nappali hőmérséklet sok helyen elérte a 17–23 Celsius-fokot, de az északi járásokban ennél hidegebbet (11–17 Celsius-fok) mértek, sőt a Tátra hegygerincén havazást is jósoltak.

 

Szombattól érkezik a jelentős lehűlés

 

 hirdetes_300x300  

Az északnyugat felől érkező hidegfrontnak köszönhetően szombaton (május 4.) a legmagasabb nappali hőmérséklet már csak 8 és 13 Celsius-fok között alakul. A legmelegebb Abaújban, Sároson és Zemplénben lesz, ahol 19 fokig emelkedhet a hőmérő higanyszála.

 

Napközben borús időre van kilátás, országszerte esővel, záporokkal kell számolni. A pénteki időjáráshoz hasonlóan az ország keleti részén viharok is kialakulhatnak. A magasabban fekvő vidékeken továbbra is havazhat.

 

Éjszaka lehűl a levegő, a hőmérséklet 9–4 fokig csökkenhet. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzése szerint csak kivételes esetben lehet jobb időre számítani.

 

Nyirkos, szürke vasárnap

 

Vasárnap (május 5.) szintén borult, felhős égboltra ébredhetünk. Az ország nagy részén esni fog az eső. Havazásra, hóviharokra már nemcsak a legmagasabban fekvő területeken kell számítani, hanem északnyugat felől az ország középső vidékein is. Hideg, zimankós idő lesz.

 

Vasárnap az éjszakai hőmérséklet 7 és 2 Celsius-fokig süllyed, de Közép-Szlovákia déli részén, valamint Zemplénben 9 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10–15 Celsius-fok körül várható, azonban az ország legnyugatibb részén, Zsolna megyében, valamint a Tátra alatt mindössze 4–9 fokig szökhet a hőmérő higanyszála.

 

Hétfőn havazni fog

 

A hideg, arktikus levegőáramlat hétfőn a reggeli havazásban fog kicsúcsosodni, ami északon már az alacsonyabban fekvő vidékeken is előfordulhat. A havazás határvonala 400 méteres tengerszint feletti magasságig csökkenhet.

 

A nap folyamán nyugat felől az eső fokozatosan alábbhagy, de még így is hideg, szeles idő lesz.

 

A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet 6 és 1 Celsius-fok közé süllyed, míg Közép- és Kelet-Szlovákia déli részén 8 fok is lehet. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok körül alakul, Észak-Szlovákiában pedig maximum 3–8 fokra lehet számítani.

 

Azok számára, akik már türelmetlenül várják a tavaszi időt, jó hír, hogy a hétvégi és a hét eleji lehűlés csak átmeneti, a hét második hetében a hőmérséklet ismét meg fogja közelíteni a 20 Celsius-fokot.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.