Nyitókép: penguinandpia.com

 

A megfigyelések történetében az elmúlt januári hónap nemcsak Európa, de a világ legmelegebb januárja is volt.

 

Eddig az első helyet a 2017-es januári melegrekord tartotta, de az idei 0,2 Celsius-fokkal meghaladta – tájékoztatott a klímaváltozást vizsgáló európai Copernicus Szolgálat.

 

 hirdetes_300x300  

Egész hónapban nulla fok felett

 

A múltban végzett megfigyelésekkel összehasonlítva az idei hónap sokkal melegebb volt. Az 1981 és 2010 közötti áltagos januárokhoz viszonyítva az idei év első hónapja 3,1 fokkal volt melegebb.

 

Különösen magas volt a januári átlaghőmérséklet Európa északkeleti részén, főleg Norvégiában, Svédországban, Finnországban és Oroszországban. Az 1981 és 2010 közötti áltagos januári hőmérsékletekhez képest néhány térségben idén 6 fokkal volt melegebb.

 

Egy finnországi meteorológus Twitter-bejegyzése szerint Helsinki lakosai idén először éltek át hómentes januárt. A finn fővárosban szinte minden nap 0 Celsius-fok fölött volna a hőmérséklet, ami télen ezen a vidéken rendkívül ritka.

 

Oszló, Koppenhága és Stockholm lakosai szintén az első olyan januári hónapon vannak túl, amikor szinte naponta 0 Celsius-fok felett volt a hőmérséklet.

 

Szokatlan meleg volt a világ több részén

 

A szokatlan meleg január nem csak az öreg kontinenst érintette, ugyanis a globális átlaghőmérséklet idén 0,03 fokkal döntötte meg a négy évvel ezelőtti rekordot.

 

Az 1981 és 2010 közötti globális átlaghőmérsékletet tekintve az idei január 0,77 fokkal volt melegebb.

 

Szokatlan meleg uralkodott egész Oroszország felett, az Egyesül Államokban, Kanada és Kína keleti részén, Délkelet-Ázsiában és az Antarktiszon.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!