Időjárás

Közép-Európa felé közeledik a Yulia ciklon. Ismét tombolni fog a szél

Szlovákia területén este 18.00 óra körül fog erőre kapni a szél.

Nyitókép: Profimedia/TASR

 

Ismét kedvezőtlen időjárás közeledik Szlovákia felé. A problémát elsősorban a szakadó eső, majd a havazás, vihar és az erős szél fogja okozni, ami egész Közép-Európán végigsöpör majd.

 

Az erős széllökésekkel kísért nyugati szél vasárnap este érkezik meg Szlovákiába, és egészen hétfőig tombolni fog az ország területén.

Hirdetés(x)

 

A zord időjárásért a Xanthippe ciklon a felelős, amely szombaton Skandinávia felett helyezkedett el. A Xanthippe ciklon keretén belül vasárnapra virradóra az Északi-tenger felett újabb ciklon erősödött fel, ami vasárnap délelőtt Németország felett áthaladva délután már Lengyelország déli részét is eléri.

 

Az Északi-tenger felett erősödő ciklon a német meteorológusoktól a Yulia nevet kapta. Yulia pedig vasárnap este hozzánk is beköszönt.

 

Szlovákia területén este 18.00 óra körül fog erőre kapni a szél, a legerősebb széllökésekre pedig este 21.00 órától hajnali 03.00 óráig számíthatunk.

 

A Pozsonyi, Malackai, Szenci, Bazini és Dunaszerdahelyi járásban 60–90 km/órás széllökésekre lehet számítani, még a Lévai és a Nyitrai járásban a széllökések ereje a 100 km/órát is átlépheti.

 

A szélvihar a hegyeket sem kerüli el, a Tátrában a széllökések ereje meghaladhatja a 140 km/órát.

 

A szélvihar kárt okozhat az erdőkben, kicsavarhatja a fákat, leszakíthatja az elektromos vezetéket és a háztetőket is. Nem árt felkészülni az esetleges áramkiesésre, illetve a közlekedésben várható bonyodalmakra. Ajánlatos bezárni az ablakokat és az ajtókat, az autókat pedig olyan helyre átparkolni, ahol nincsenek fák.

 

iMeteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket