Nyitókép: SITA/AP

 

Az elmúlt 33 évben 21-szer igazolódott be a Katalin-napi időjóslás – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémiai Hidrológiai Intézetében dolgozó tudósok megfigyeléseiből, akik azt vizsgálták, hogy az elmúlt harminc évben a két népszerű téli időjóslás miként teljesedett be a Nyugati-Tátra régiójában.

 

Az adatokat a Jalóc (Liptószentmiklósi járás) feletti meteorológiai állomásról gyűjtötték 800 méteres magasságban. Katarína Gáliková, a Szlovák Tudományos Akadémia szóvivője szerint a hidrológusokat az érdekelte, hogy a klímaválság idején is meg lehet-e bízni elődeink sokéves tapasztalataiban, amelyeket gyakran könnyen megjegyezhető rímekben örökítettek meg.

 

 hirdetes_810x300  

A kutatók a „Ha Katalinkor tocsog, karácsonykor kopog“ (vagy fordítva) időjárási jóslat mellett „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható“ népi hiedelmet is megvizsgálták.

 

Márton helyett Kornél érkezett fehér lovon

 

Michal Danko, a liptószentmiklósi Hegyvidéki Hidrológiai Kutatóbázis munkatársa elmagyarázta, hogy a vizsgálat során a levegő átlagos napi hőmérsékletéből, a napi csapadékmennyiségből és a napi potenciális evapotranszspirációból (növényzet és a talaj együttes párolgása, beleértve a növények vízkiválasztását is) használtak fel adatokat.

 

Az eredmények feldolgozását és elemzését a MikeShe csapadék-lefolyás modell segítette, amellyel a meteorológiai állomáson a hó vízértéket szimulálták. A tudósok kiderítették, hogy Liptón az elmúlt 33 évben Márton napján, azaz november 11-én négyszer havazott.

 

 „Amennyiben a fehér lovon érkező Márton az ősz utáni első havazásra akar utalni, akkor kijelenthetjük, hogy a mi adataink alapján Liptóra később, átlagosan november 20-án, Félix napjára érkezett meg az első hó“

 

– konstatálta a hidrológus. Hozzátette: a Nyugati-Tátrában idén is később érkezett meg a hó, ugyanis november 26-án Kornél érkezett fehér lovon.

 

Az előrejelzések szerint havas karácsonyra lehet számítani

 

Gáliková elmondása szerint az első hó átlagosan egy- vagy két hetet bír ki, mivel befolyással van rá az ún. „karácsony előtti felmelegedés“. Liptón novembertől a téli időszak végéig az összefüggő hótakaró csupán 1988-ban, 2001-ben, 2004-ben és 2005-ben maradt meg.

 

Ami a Katalin-napi időjóslást illeti, a tudósok november 25-ét és december 24-ét hasonlították össze.

 

„Tocsogó, tehát esős, sáros karácsonyt a megfigyelt időszakban 14-szer éltünk át, míg havas karácsonyra Liptón az elmúlt 33 évben 19-szer volt példa“

 

– pontosított Danko. Hozzátette: a feldolgozott adatok alapján az időjóslás egyik vagy másik verziója 64%-ra igazolódott be.

 

A kutató egyúttal rámutatott, hogy a meteorológiai állomáson idén Katalinkor tocsogott, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet időjárás-előrejelzése pedig nulla fok alatti hőmérsékletet és havazást jósol a liptói régióban karácsonykor.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!