Nyitókép: MTI / EPA / Szimela Pancarci

 

A keddi (március 15.) nap második felében, illetve szerdán (március 16.) szaharai por teríti be Szlovákiát. Annak ellenére, hogy nem egyedi jelenségről van szó, az idei évben most először érkezik szaharai por Afrikából Szlovákiába – erősítette meg Peter Hrabčák a Szlovák Hidrometeorológiai Intézettől (SHMÚ).

 

„A szaharai por mennyisége nem lesz különösképpen jelentős, de elsősorban Nyugat- és Dél-Szlovákiában számolhatunk vele“

 

– tájékoztatott Hrabčák.

 

 hirdetes_810x300  

Az Ibériai-félszigettől délnyugatra, Marokkó partjainál egy erősebb ciklon mélyül ki hétfőn, ami kiadós esőzéseket, viharos szelet hoz Portugáliába és Spanyolországba. A Celia névre keresztelt légörvény a Szahara fölé is behatol nagy mennyiségű port emelve a magasba. Ez a hatalmas portömeg pedig egyenesen Európa felé veszi az irányt.

 

A szaharai port elsősorban olyan sima felületeken lehet megfigyelni, mint az autók karosszériája. Ezt is elsősorban akkor, amikor porszemcséket tartalmazó esőcseppek hullanak.

 

A meteorológus elmondása szerint a csapadékon kívül a szaharai port a levegőben is lehet azonosítani, mégpedig a égbolt színén, amikor égszínkékből halvány színűre vált.

 

Szlovákiában kedden felhős idő várható, csapadékra elsősorban a szerdai nap folyamán lehet számítani.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!