Helga
  • HUF: 421.97
  • USD: 0.98
  • 10 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Időjárás

Holnap indul a csillagászati ősz

Pénteken lesz a napéjegyenlőség, az Északi-sarkon beköszönt a féléves éjszaka.

Nyitókép: Pixabay/”stux”

 

Pénteken lesz a napéjegyenlőség, az Északi-sarkon beköszönt a féléves éjszaka. Idén szeptember 23-án, 3 óra 3 perckor delel a Nap 90 fok magasan az Egyenlítő felett. A napnyugta már este 7 előtt eljön, egyre kevesebb ideig van világos.

 

A meteorológiai ősz mellett ettől a naptól kezdve a csillagászati ősz is kezdetét veszi. Az Északi-sarkon tartó állandó nappal véget ér, és kezdődik a féléves sötétség.

 

Érdekesség, hogy a csillagászati napéjegyenlőség kifejezés, definíció szerint a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest “széle” azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye a légkörből való szóródásnak köszönhetően a napkelte előtt és napnyugta után is bevilágítja az égboltot. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor még 22 perccel hosszabb az éjszakánál, 2 perc különbséggel ugyan, de közel egyforma hosszúak csak 25-én lesznek, mielőtt az éjszaka javára billenne a mérleg.

 

Másik tévhit, hogy fix dátumról van szó. A napéjegyenlőség időpontja ugyanis mozgó dátum. A különböző dátumokra csúszkálása a naptári és “szoláris év” hosszának eltérésén kívül a gregorián naptár pontatlanságának, illetve a szökőévnek tudható be.

 

Idokep.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket