Nyitókép: AP Photo/Jeff Roberson

 

Egyesült Államok-szerte több millió embernél nem volt áram pénteken az egész országot elárasztó jeges széllel és helyenként hóviharokkal érkező sarkvidéki hideg miatt. Az Elliott nevet viselő téli viharzóna nyomán péntek délutánra már közel 5000 repülőjáratot kellett törölni, a karácsonyi ünnepekre utazást tervezők tömegei rekedtek a repülőtereken.

 

Komoly mínuszok röpködnek Amerikában

 

A péntek délutáni meteorológiai adatok szerint a ország 80 százalékán már fagypont alatt volt a hőmérséklet, beleértve a déli Florida, Louisiana és Alabama államot is. A leghidegebbet az északi Montana és Észak-Dakota államban mérték, ahol a napi csúcshőmérséklet is mínusz 20 fok alatt maradt. Az extrém hideg, a szél- és hóviharok miatt kiadott figyelmeztetés vagy riasztás mintegy 200 millió embert érint.

 hirdetes_300x300  

 

Francisco Erazo uses his snow blower to clear snow on Friday, Dec. 23, 2022 in Grand Rapids, Mich. A blizzard warning is in effect for Kent County and the surrounding region. Winter weather is blanketing the U.S. as a massive storm sent temperatures crashing and created whiteout conditions. (Neil Blake/The Grand Rapids Press via AP)

 

A meteorológiai intézet szerint a hétvégén az USA egyes részein akár -60°C körüli hőmérséklet is lehet, és figyelmeztetett, hogy még az olyan nagyvárosi területeken is, mint az iowai Des Moines, a fagyás jelentős veszélyt jelenthet.

 

CORRECTS PHOTOGRAPHERS NAME – Garrett Fuller, left, helps friend Robin Jacobs get up after slipping to the icy ground on Capitol Hill, Friday, Dec. 23, 2022 in Seattle. Winter weather is blanketing the U.S. as a massive storm sent temperatures crashing and created whiteout conditions. (Daniel Kim/The Seattle Times via AP)

 

Áramhiány is fenyegeti a tengerentúli országot

 

Nashville és Memphis nagyváros körzetében az áramszolgáltató kénytelen szakaszosan biztosítani a szolgáltatást, hogy a hálózat bírja a terhelést a fűtőeszközök fokozott használata mellett is.

 

New York állam kormányzója, Kathy Hochul időjárási vészhelyzetet hirdetett a nagy havazás miatt, míg Dél-Dakota állam kormányzója, Kristi Noem utasítást adott Nemzeti Gárdának, hogy az állam erdeiből gondoskodjon tűzifáról az indián törzsi területen élő emberek számára, akik a viharos körülmények között otthonukban rekedtek.

 

With frigid temperatures, an employee heads into work Friday, Dec. 23, 2022, at a store along U.S. 36 in Avon, Ind. Winter weather is blanketing the U.S. as a massive storm sent temperatures crashing and created whiteout conditions. (Mykal McEldowney/The Indianapolis Star via AP)

 

A hideg levegő pénteken tovább terjedt kelet felé, a fővárost, Washingtont a déli órákban érte el, ahol a reggeli enyhe esős és felhős időt tiszta metsző széllel érkező napsütés váltotta, a hőmérséklet pedig mintegy 10-15 fokot zuhant.

 

A meteorológusok úgynevezett bomba-ciklonról beszélnek, aminek lényege, hogy a légnyomás hirtelen változása következtében, a hőmérséklet viharos körülmények mellett nagyon gyorsan zuhan.

 

Az előrejelzések szerint a rendkívüli téli időjárás karácsony napjaiban is kitart az Egyesült Államok legnagyobb részén.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!