Nyitókép: AP Photo/Mark J. Terrill

 

Több európai országban rendkívül magas hőmérséklet várható a következő napokban. Olaszország szombaton 15 városra adott ki a legmagasabb fokozatú vörös riasztást.  

 

Észak-Olaszországban a múlt héten meghalt egy negyven év körüli férfi, és több turistának is egészségügyi problémái voltak hőguta miatt. Ennek oka az a hőhullám, amelyet az Olasz Meteorológiai Társaság (SMI) Kerberosznak nevezett el a Dante Isteni színjátékának első részében (Pokol) szereplő háromfejű kutyáról – írja a BBC.

 

Az olasz hatóságok 15 városra – köztük Rómára, Firenzére és Bolognára – adtak ki vörös hőségriasztást szombatra. Vasárnap újabb várossal bővült ez a lista – írja az ANSA.

 hirdetes_810x300  

 

Az olasz kormány azt tanácsolja a riasztással ellátott területeken tartózkodóknak, hogy 11:00 és 18:00 között kerüljék a közvetlen napfényt, és fordítsanak fokozott figyelmet az idősekre vagy a veszélyeztetett lakossági csoportokra.

 

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint Spanyolországban, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban is előfordulhat rendkívül magas hőmérséklet. Az ESA műholdakon keresztül figyeli az országok és a tenger hőmérsékletét – írja a BBC.

 

Az Európában valaha mért legmagasabb hőmérsékletet 2021 augusztusában mérték az olaszországi Szicília szigetén, a Szirakúza melletti meteorológiai állomáson, ahol a hőmérő higanyszála 48,8 Celsius-fokot mutatott. A hőmérséklet Európában az előrejelzések alapján a következő héten megközelítheti ezt az értéket.

 

Görögországban az elmúlt napokban több mint 40 fokot mértek, az athéni Akropoliszt pedig pénteken a legnagyobb hőség idején bezárták a látogatók védelme érdekében.

 

A Cseh Hidrometeorológiai Intézet (ČHMÚ) pénteki közlése szerint hétvégén az ország egyes részein akár a 38 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet. Ez rendkívül magas érték ebben az országban – írja a BBC.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!