Nyitókép: AP Photo/Richard Vogel

 

A rekkenő hőség három kontinenst sújtott vasárnap – erdőtüzeket robbantva ki, és hőmérsékleti rekordok megdöntésével fenyegetve. A globális felmelegedés ijesztő következményei már formálódnak – áll az AFP hírügynökség jelentésében. A példátlan extrém hőség előrejelzései Ázsia, Európa és az Egyesült Államok területeinek nagy része felett „lebegnek”.

 

„Pokol“ a Vatikánban

 

15 000 ember dacolt a rekkenő hőséggel, amikor meghallgatta Ferenc pápa prédikációját a Vatikánban. A hívek esernyőket és legyezőket használtak a forróság ellen.

 hirdetes_300x300  

 

A fekete ruhát viselő papok, mint például Francois Mbemba, azt mondták, hogy „úgy izzadnak, mint a pokolban“. Egyikük, egy 29 éves pap azt nyilatkozta, hogy a Szent Péter téren melegebb van, mint az ő egyházmegyéjében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

 

Japában 40 fok feletti hőmérsékleteket mérnek

 

A japán hatóságok a kánikula miatt figyelmeztetést adtak ki több tízmillió lakosra Japán 47 prefektúrája közül 20-ban, mivel az ország hatalmas területeit rekordközeli hőség sújtotta, más régiókban pedig heves felhőszakadás volt.

 

Az NHK japán állami televízió arra figyelmeztetett, hogy a hőség életveszélyes, és a fővárosban, Tokióban, illetve más helyeken csaknem 40 Celsius-fokos hőmérsékletet regisztrálnak. A minden idők legmagasabb, 41,1 Celsius-fokos hőmérsékletét 2018-ban mérték Japánban, a Saitama prefektúrában található Kumagaya városában, és most nagy esély van a rekord megdöntésére.

 

Néhány helyen az elmúlt több mint 40 év legmagasabb hőmérséklete volt vasárnap, köztük a Fukusima prefektúrában található Hirono városában, ahol 37 Celsius-fokot mértek.

 

Elszédült egy munkás

 

Az Egyesült Államok Nemzeti Meteorológiai Szolgálatának jelentése szerint a Kaliforniától Texasig terjedő területet érintő intenzív hőhullám várhatóan egy „rendkívül forró és veszélyes hétvégén” tetőzik.

 

A texasi Houston melletti építkezésen a 28 éves munkás, Juan elismerte, hogy a tikkasztó hőség problémákat okoz neki. „Hiába iszok vizet, mégis szédülök és hányingerem van“ – mondta az AFP-nek.

 

Dél-Kalifornia számos erdőtűzzel küzd, köztük Riverside megyében. A lángok több mint 3000 hektáron égtek, és evakuálási parancsot adtak ki.

 

Rekordokra számítanak

 

Északabbra a kanadai kormány arról számolt be, hogy az erdőtüzek idén már rekordmennyiségű, tízmillió hektárnyi területet égettek el, és további károk várhatók.

 

Európában is hasonló a helyzet. Az olaszokat figyelmeztették, hogy készüljenek fel „a nyár és minden idők legerősebb hőhullámára”. A következő napok történelmi hőhullámaira vonatkozó előrejelzések alapján az olasz egészségügyi minisztérium 16 városra, köztük Rómára, Bolognára és Firenzére adott ki vörös riasztást. Hétfőn Rómában a 40, kedden a 42-43 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet, ezzel megdöntve a 2007 augusztusában felállított 40,5 Celsius-fokos rekordot.

 

Az olaszországi Szicília és Szardínia szigetein akár 48 Celsius-fok is lehet. Az Európai Űrügynökség (ESA) közlés szerint előfordulhat, hogy Európában a valaha volt legmagasabb hőmérsékleteket mérhetik az elkövetkezendő napokban.

 

Romániában az ország nagy részében 39 Celsius-fokos hőmérséklet várható hétfőn.

 

Nehéz körülmények a Kanári-szigeteken

 

A meteorológusok Spanyolországban is új hőhullám érkezését jósolják, ami hétfőtől szerdáig tart. 40 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet a Kanári-szigeteken és Andalúzia déli régiójában is.

 

A Kanári-szigetekhez tartozó Palma szigetén, amelyet 2021-ben vulkánkitörés sújtott, a hétvégén 5000 hektáron égett a tűz, és 4000 embert kellett evakuálni.

 

A spanyol Vöröskereszt egyik munkatársa így nyilatkozott: „Nehéz végignézni két egész falu kiürítését; tudván, hogy vannak emberek, akik mindent elvesztettek a vulkán miatt, és új életeket építettek fel északon, de most újra távozniuk kell, megkockáztatva, hogy ismét mindenüket elveszítik”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!