Nyitókép: iStockphoto

 

Kiadós csapadék érkezett Szlovákia területére péntek reggeltől. A heves esőzések az Ármin ciklonhoz kapcsolódnak, amely az éjszaka folyamán Olaszország felett mélyült el – számolt be az iMeteo.sk.

 

A portál szerint ezekben az órákban nagyon kedvezőtlen időjárásra kell készülnünk, a csapadék különösen Szlovákia nyugati részén befolyásolja a jelenlegi időjárást. Az esőzés azonban viszonylag gyorsan terjed északkelet felé. Délig Szlovákia egész területén esni fog az eső.

 

„A legkiadósabb csapadék 10:00 és 17:00 óra között várható, különösen Szlovákia déli régióiban, ahol az eső intenzitása helyenként elérheti az óránkénti 5 mm-t” – tette hozzá a szerver.

 hirdetes_300x300  

 

A szél is megerősödik

 

Az esőzések csak estére szűnnek meg, addigra 20–40 milliméternyi csapadék hullhat le. Dél-Szlovákiában a csapadékmennyiség elérheti a 60 mm-t. Az itteni csapadékmennyiséget a délutáni órákban megérkező viharok növelhetik.

 

Nem a csapadék az egyetlen jelenség, amely pénteken „lecsap” Szlovákiára. Déltől Nyugat-Szlovákiában megélénkül a szél, amely fokozatosan az egész országra kiterjed. A legerősebb széllökések azonban Pozsony, Dunaszerdahely, Érsekújvár és Komárom környékén várhatók. A szél sebessége elérheti a másodpercenkénti 20 métert.

 

Az SHMÚ riasztásokat adott ki

 

Pénteken 18:00 óráig az esőzések miatt riasztás van érvényben Szlovákia nagy részén. A meteorológusok első- és másodfokú riasztást adtak ki – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a honlapján.

 

A másodfokú riasztás a Selmecbányai, Gyetvai, Korponai, Losonci, Poltári, Nagyrőcei, Rimaszombati, Nagykürtösi, Zólyomi, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Kassa környéki, Rozsnyói, Szobránci, Lévai, Homonnai és a Szinnai járásra érvényes.

 

Az elsőfokú riasztás a Besztercebányai, Breznóbányai, Báni, Simonyi, Privigyei, Gölnicbányai, Kassa városi, Nagymihályi, Iglói, Tőketerebesi, Komáromi, Nyitrai, Érsekújvári, Nagytapolcsányi, Aranyosmaróit, Vágsellyei, Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Mezőlaborci, Varannói és a Stubnyafürdői jársára vonatkozik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!